Una proposta tipològica del treball autònom a Xile i Espanya

Ponent: Claudia Baeza

Institució: investigadora predoctoral, becària ANID (Doctorado Becas Chile)

El seminari se centrarà en presentar els resultats d’una anàlisi tipològica comparada de treballadors autònoms entre Xile i Espanya, amb l’objectiu d’establir similituds i diferències en els patrons de configuració dels diversos perfils de treballadors autònoms, delimitant conceptualment el treball autònom i establint com a hipòtesi la seva estratificació i distribució diferenciada en el territori. Per tant, es tracta d’aportar elements teòrics i empírics per a una anàlisi sociològica que aporti llum sobre la realitat social del col·lectiu estudiat. La metodologia és de tipus estructural i articulada combinant dues tècniques d’anàlisi multivariable. Primer, es va realitzar una anàlisi de correspondències múltiples per a determinar els principals factors de diferenciació de l’ocupació autònoma, i, després es va aplicar una anàlisi de classificació per a obtenir la tipologia de treball autònom. Es va treballar amb les dades de l’Enquesta Nacional d’Ocupació 2019, 2020 i 2021 per a Xile i amb l’Enquesta de Població Activa de l’any 2019, 2020 i 2021 per a Espanya.
Finalment, a partir de les dades s’obtenen dos factors principals etiquetats com: “nivell soci-ocupacional” i un segon factor com a “grau d’autonomia”. Aquests dos factors van permetre generar tres tipus de perfils per al treball autònom a Xile i Espanya: estrat alt; estrat mitjà; i estrat agrícola.

Data: 19/03/2024

Aquesta entrada ha esta publicada en Divulgació, General, Seminaris QUIT, Seminaris QUIT 2024. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.