Treball, cura, vida personal i ordre social en el món de la vida de la societat espanyola

La història recent de la societat espanyola es pot interpretar com un llarg i conflictiu procés de construcció i institucionalització d’un ordre social en què s’articulen, d’una manera particular i específica, tres classes d’activitat: el “treball (professional)”, el de “cura” (com a expressió condensada del conjunt d’activitats domèstiques) i el “lleure” (entès com el conjunt d’activitats individuals orientades al desenvolupament i gaudi personal). Cadascuna d’aquestes activitats s’exerceix en un medi institucional particular (relació salarial, relació domèstica, relació amb si mateix) ia cadascuna se’ls assigna un ordre de preferència de classes d’individus, en el qual juga un paper clau les relacions de gènere. Com a components de l’ordre social, el significat i el valor atribuïts a cadascuna d’elles així com a la seva articulació tenen un caràcter normatiu – l’ordre social es presenta com un ordre just – i, per hegemònics que arribin a ser, són sempre socialment discutits i disputats.
Prenent com a punt de partida aquesta interpretació de l’ordre social i la manera com ha estat institucionalitzat en el cas espanyol, ens proposem investigar les diferents formes de concebre, entre la població espanyola, la definició i el valor atribuïts al “treball”, a la “cura “i al “oci “així com la seva articulació (l’ordre social): operem amb la hipòtesi que diferents” condicions socials “(Weber), definides per les diferents posicions ocupades i exercides en cada un dels àmbits d’activitat considerats, són portadores de diferents formes de definir aquest ordre. Ens interessa fer veure i subratllar no només els trets que s’assemblen i distingeixen cadascuna de les diferents formes particulars de concebre l’ordre social, sinó també fer veure i subratllar la seva relació de distància i / o proximitat amb l’ordre social institucionalitzat.

Data d’inici: 01/12/2011

Data fi: 01/01/2014

Finançament: Ministerio de Economía y Competitividad

Referència finançament: CSO2010-19450

Investigador responsable: Carlos Prieto (Universidad Complutense de Madrid)

Equip: Sofía Pérez de Guzmán Padrón, Teresa Torns, Pilar Carrasquer

Documents i publicacions:

Carrasquer, Pilar (2013): “El redescubrimiento del trabajo de cuidados: algunas reflexiones desde la sociología”, Cuadernos de Relaciones Laborales, nº 31.

Aquesta entrada ha esta publicada en General, Gènere i treball, Línies de recerca, Projectes finalitzats, Projectes finalitzats, Projectes finalitzats, Projectes I+D, Recerca, Tots. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.