Residus municipals, justícia mediambiental, dret a la ciutat i economia irregular: valorar el treball dels recollidors informals de residus del sector català del reciclatge (2020)

Durant els darrers 50 anys, la implementació de sistemes integrats de gestió de residus gestionats pels municipis a Europa ha comportat la professionalització del sector, deixant poc marge per al sector informal del reciclatge. No obstant això, des de l’última dècada han sorgit nous grups socials, generalment immigrants, que han trobat en aquest sector una nova forma de vida. En moltes ciutats catalanes, la recollida informal de residus és una activitat cada vegada més present, que proporciona ingressos econòmics a persones que no poden treballar en el sector laboral formal, ja sigui per la seva condició de manca de ciutadania o per trobar-se en situacions d’exclusió social. Tot i que els treballadors informals del reciclatge són presents a tot Catalunya, hi ha poc coneixement, especialment en el món acadèmic, sobre la seva prevalença, sobre la contribució del seu treball a l’assoliment d’objectius ambientals i sobre com aquest treball està afectant el sistema formal de residus. A més, tot i que suposen un benefici ambiental per a la societat, les persones que s’hi dediquen reben poc o cap reconeixement social per la feina que estan fent. Per això, aquesta investigació intenta respondre la pregunta de ‘quin paper juga i com és valorat el sector informal en l’assoliment dels objectius ambientals d’una societat?’

Autor/a: Michael Thomas Rendon

Director/a: Josep Lluís Espluga & Joan Miquel Verd

Data de defensa: 26/06/2020

Enllaç: http://hdl.handle.net/10803/670715

Aquesta entrada ha esta publicada en General, Publicacions, Tesis doctorials, Tesis doctorials entre 2020-2024. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.