Què és la precarietat? Desenredar un fenomen que caracteritza la generació juvenil

Ponent: Lara Maestripieri

Institució: investigadora Ramón y Cajal en el Departament de Ciència Política de la UAB i investigadora IGOP

La precarietat i l’augment del treball atípic han sorgit com a factors cabdals que contribueixen a la diversificació i al retard de la transició dels joves a l’edat adulta. Malgrat la seva popularitat, existeix una manca de claredat en l’ operacionalització d’aquests conceptes, especialment pel que fa als seus components subjectius i objectius i a les seves dimensions laborals i no laborals. En particular, hi ha un desajust crític entre els indicadors objectius del treball precari (per exemple, tenir un contracte de durada determinada), que solen aplicar-se a les enquestes, i els enfocaments subjectius de la precarietat (per exemple, sentir-se insegur), que solen utilitzar-se en els estudis qualitatius per captar les percepcions i experiències de les persones que tendeixen a anar més enllà d’una definició estrictament laboral. Aquest treball pretén fusionar aquestes dues tradicions i investigar de forma holística la precarietat, utilitzant una base de dades original composta per 3.012 joves enquestats a Espanya.
Els resultats il·lustren la naturalesa multidimensional de la precarietat, amb la inseguretat econòmica i les condicions laborals com a elements centrals. La naturalesa involuntària del treball atípic emergeix com una dimensió clau de la precarietat.

Data: 30/01/2024

Aquesta entrada ha esta publicada en Divulgació, General, Seminaris QUIT, Seminaris QUIT 2024. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.