Precarietat i ocupació pública en clau de gènere. Una mirada als serveis municipals a Xile

Ponent: Betzabeth Marín

Institució: doctoranda del Programa de Sociologia de la UAB i becada CONICYT

Una tesi doctoral que busca explicar els factors que influeixen en la feminització de la precarietat laboral en l’ocupació municipal a Xile, des de la perspectiva de gènere. Les recerques en el sector són escasses, i inexistents des d’aquesta perspectiva, d’aquí la importància de la seva inclusió com a enfocament. Transversalment, s’aborden dos objectes teòrics: 1) les dimensions objectives de la precarietat laboral i la seva vinculació amb 2) la segregació sexual dels serveis municipals: l’administració, la salut i l’educació.
A través d’un disseny que articula dades quantitatives i qualitatives, es proposa demostrar que, d’una banda, els serveis municipals xilens tenen una estructura de l’ocupació altament heterogènia i segregada sexualment, reproduint les desigualtats territorials i del mercat laboral i que 2) les particularitats de la precarietat laboral en l’ocupació municipal van més enllà de la visió dicotòmica precari/no precari, usualment associada a una de les seves dimensions: l’estabilitat laboral, és a dir, el binomi temporal/permanent. La construcció d’una tipologia de perfils precaris permet mostrar les diverses formes que pren i en quin graus afecta la precarietat multidimensional a la força laboral pública.

Data: 05/12/2023

Aquesta entrada ha esta publicada en Divulgació, General, Seminaris QUIT, Seminaris QUIT 2023. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.