Les polítiques actives d’ocupació com a font indirecta de capital social entre les persones joves amb trajectòries d’inserció precàries

Ponents: Joan Miquel Verd i Joan Rodríguez Soler

Institució: Universitat Autònoma de Barcelona, Centre d’Estudis Sociològics sobre la Vida Quotidiana i el Treball

La situació del col·lectiu de joves en relació amb la seva inserció en el mercat de treball és una constant en les agendes institucionals i de recerca en el marc de la Unió Europea. Les recents crisis econòmiques i sanitàries no han fet més que augmentar la preocupació per la inserció d’aquest col·lectiu. Les polítiques actives d’ocupació han estat un dels instruments utilitzats per millorar la inserció laboral de les persones joves. No obstant això, l’orientació d’aquestes polítiques ha estat posada en dubte a causa de l’escassa efectivitat que sovint han mostrat. La perspectiva longitudinal adoptada en l’article permet aprofundir en la comprensió del paper que les polítiques actives d’ocupació poden tenir en les trajectòries o itineraris d’inestabilitat laboral del col·lectiu de joves. Els resultats apunten a una escassa capacitat d’aquestes polítiques a l’hora de modificar les trajectòries juvenils i a la baixa percepció que les persones joves tenen d’elles com a instruments correctors o de millora de les seves trajectòries.

Data: 22/02/2022

Aquesta entrada ha esta publicada en Divulgació, General, Seminaris QUIT, Seminaris QUIT 2022. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.