Plataformes digitals d’atenció domiciliària i relacions laborals – ORIGAMI

La demanda de “Serveis Personals i Domèstics” (PHS) –que abasta un ampli ventall d’activitats que contribueixen al benestar de les famílies i les persones a casa– ha augmentat significativament i també ho ha fet el paper dels treballadors de la cura. L’ocupació en el sector de l’atenció domiciliària es caracteritza per un alt nivell d’informalitat, una presència significativa de la mà d’obra migrant i femenina, una baixa visibilitat del seu treball, que sovint es fa en espais privats, i un feble poder associatiu. Després de l’augment de la demanda, l’oferta pública de serveis no és adequada per satisfer-la, deixant un ampli marge perquè els actors privats puguin maniobrar dins d’un règim recentment comercialitzat de prestació de cures a llarg termini. L’augment del nivell de comercialització i privatització del sector, la fragilitat de les condicions de treball i la creixent complexitat de les necessitats socials han contribuït a redissenyar profundament els sistemes de benestar en els diferents models del capitalisme. L’aparició de plataformes digitals representa un nou motor que s’entrellaça amb aquests processos. Les plataformes digitals, com a noves formes d’organització, actuen com a reguladors privats, creant la seva pròpia incrustació institucional i social.

Aquest projecte analitza el paper de les plataformes digitals en les transformacions en curs del sector de l’atenció a la llar, identificant les especificitats del seu model organitzatiu respecte tant a les organitzacions tradicionals del sector com a les plataformes presents en altres sectors, les conseqüències sobre les condicions laborals, les necessitats de protecció social i representació d’interessos, i les estratègies innovadores dels actors socials per respondre a aquestes necessitats.

La recerca es duu a terme a Dinamarca, França, Irlanda, Itàlia, Espanya i els Països Baixos.

Data d’inici: 01/11/2023
Data fi: 31/10/2025
Finançament: DG Employment, Social Affairs and Inclusion, EUROPEAN COMMISSION
Referència: GA no. 101126007 — ORIGAMI
Investigador Principal: Oscar Molina (Spanish team); project coordinator: Ivana Pais, Università Cattolica del Sacro Cuore – UCSC
Equip: Alejandro Godino

Aquesta entrada ha esta publicada en Línies de recerca, Projectes en curs, Projectes en curs, Projectes en curs, Projectes europeus, Recerca, Relacions laborals i organització del treball, Tots. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.