Permisos de paternitat generosos en un mercat laboral segmentat: Una història amb moralitat sobre el gaudi del permís de paternitat a Espanya

Ponent: Dani M. Marinova

Institució: professora Serra Hunter en el Departament de Ciència Política de la UAB

Per avaluar l’èxit del permís de paternitat com a instrument polític progressiu i d’igualtat d’ accés, és essencial avaluar-lo en el context de les desigualtats preexistents en el mercat laboral que condicionen el seu ús. Investiguem un cas d’ampliació d’una durada sense precedents en les disposicions sobre el permís de paternitat a Espanya. Les anàlisis d’una enquesta original de mostres mixtes realitzada a cohorts de pares amb diferents drets de permís mostren que l’ús augmenta amb l’ampliació de la durada, però de forma desigual. Mentre que els nivells ja elevats d’ús augmenten entre els pares amb ocupació estable, els pares amb ocupacions temporals, els autònoms i els que es troben a la part inferior i superior de la distribució d’ingressos mantenen nivells més baixos d’ús. Els primers es prenen de mitjana entre dues i nou setmanes més de permís amb els seus nounats que els segons. La durada sense precedents del permís de paternitat a Espanya agreuja les desigualtats preexistents en les taxes d’utilització. Els resultats són una advertència sobre les disposicions generoses en matèria de permís de paternitat en el context d’un mercat laboral segmentat, amb implicacions ombrívoles per a la capacitat d’aquest instrument polític de generar un canvi social en tots els estrats socials. Amb l’entrada en vigor de la Directiva de Conciliació de la Vida Laboral i Familiar de la UE el 2019, altres estats europeus estan considerant la implementació de beneficis generosos per als pares, augmentant així la rellevància política d’entendre com la segmentació preexistent del mercat laboral dona forma a les desigualtats en lús del permís de paternitat a Espanya.

Data: 20/02/2024

Aquesta entrada ha esta publicada en Divulgació, General, Seminaris QUIT, Seminaris QUIT 2024. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.