Negociació per a la productivitat

D’acord amb la Comissió Europea, la productivitat en el treball esdevindrà el motor clau del creixement en la UE (Comissió Europea, 2012, 2013, 2014). Per a la UE i per a la zona euro, l’input de treball actua com un llast per al creixement al llarg del període de projecció (2010-2060), ja que la població en edat de treballar es preveu que disminueixi. Com a resultat, el factor treball contribueix negativament al creixement de la producció anual en mitjana durant el període de projecció. Per tant, el creixement de la productivitat es converteix en l’única font de creixement del producte potencial de la UE i de la zona de l’euro a partir de 2028.
La negociació col·lectiva és un factor determinant de la productivitat del treball. Hi ha consens en què la coordinació vertical de la negociació col·lectiva té un impacte positiu en el rendiment econòmic (OCDE, 2004, 2009; OIT, 2011, 2013, 2015), mentre que a nivell d’empresa, convenis de productivitat poden fer la producció més eficient i augmentar el rendiment laboral mitjançant incentius i mesures de benestar.
La pregunta de recerca subjacent en aquest projecte és com les aspiracions dels polítics es manifesten en un nivell micro i com aquestes estratègies són vistes pels actors que es tradueixen en resultats, tractant d’aportar llum sobre per què el problema de la productivitat persisteix en alguns dels països observats.

Data d’inici: 01/04/2016

Data fi: 30/09/2017

Finançament: DG Employment, Social Affairs and Inclusion – Social Dialogue (Grant Agreement VS/2016/0096)

Investigador responsable: Oscar Molina

Equip: Alejandro Godino

Aquesta entrada ha esta publicada en General, Línies de recerca, Projectes europeus, Projectes finalitzats, Projectes finalitzats, Projectes finalitzats, Recerca, Relacions laborals i organització del treball, Tots. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.