Negociació i diàleg social en el sector públic – BARSOP

El projecte BARSOP abordarà, des d’una perspectiva de governança multidisciplinària i multinivell, com la crisi econòmica i financera ha transformat les relacions laborals, el diàleg social i l’ocupació en el sector públic a la Unió Europea i, en particular a nou estats membres de la UE: Dinamarca, Alemanya, Itàlia, Països Baixos, Eslovàquia, República Txeca, Espanya, França i Regne Unit.
La crisi va afectar inicialment al sector financer i després al sector privat. Posteriorment, però, es va traslladar al sector públic, en particular en forma de mesures d’austeritat, com a conseqüència de la disminució dels ingressos fiscals, l’augment de la despesa social i els programes massius de rescat. Aquestes mesures d’austeritat han provocat la disminució de l’ocupació en el sector públic, la pressió sobre els salaris i les condicions de treball i l’augment de la inseguretat per als empleats del sector públic.

Els objectius principals del projecte BARSOP són: i) analitzar els canvis que han tingut lloc durant la crisi en les relacions laborals, en l’ocupació i en les condicions de treball en el sector públic i en particular en els sectors de la sanitat, l’educació i les col·lectivitats territorials; Ii) analitzar les respostes a la crisi dels interlocutors socials, a nivell nacional i de la UE en aquests sectors i els seus resultats en termes de quantitat i qualitat de l’ocupació; I iii) difondre els resultats d’aquestes anàlisis entre els interlocutors socials i els responsables polítics a nivell de la UE, nacional i sectorial, i estimular l’intercanvi d’informació, el diàleg social i la negociació col·lectiva encaminats a promoure millors nivells d’ocupació de bona qualitat.

Data d’inici: 30/03/2016
Data fi: 28/02/2018
Finançament: DG Employment, Social Affairs and Inclusion – Social Dialogue (Grant Agreement VS/2016/0107)
Investigador responsable: Oscar Molina
Equip: Alejandro Godino

Informes i Publicacions

Molina Romo, Óscar; Godino, Alejandro (2020). «Industrial relations in deep water : the Spanish public sector during the crisis». A: Working under pressure. Employment, job quality and labour relations in Europe’s public sector since the crisis. 2020. Brussels: ETUI.

Molina Romo, Óscar; Godino, Alejandro (2018). Bargaining for social rights in the public sector : Spain.

Molina Romo, Óscar; Godino, Alejandro (2018). Bargaining and Social Dialogue at the Public Sector (BARSOP). Policy brief for Spain (BARSOP Policy briefs).

Aquesta entrada ha esta publicada en General, Línies de recerca, Projectes europeus, Projectes finalitzats, Projectes finalitzats, Projectes finalitzats, Recerca, Relacions laborals i organització del treball, Tots. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.