L’oficina buida

La pandèmia de COVID-19 ha donat un fort impuls al teletreball, convertint-lo en un objecte d’investigació més important que mai. Es preveu que la digitalització del treball serà cada vegada més important en els propers anys i transformarà la vida tant dels treballadors com de les empreses. No obstant això, les investigacions encara no han donat respostes adequades sobre les conseqüències del teletreball. En determinades condicions, els estudis mostren que treballar lluny de l’oficina podria ajudar a mitigar els conflictes amb els companys, augmentar la flexibilitat i oferir un millor equilibri entre la vida laboral i personal. D’altra banda, l’ús de plataformes digitals i la reducció de les interaccions cara a cara també s’han associat amb un menor suport social, soledat i formes de control social sobre els treballadors vulnerables. En essència, la pandèmia ens ha ensenyat que el teletreball té un costat bo i un altre de fosc. Molts dels mecanismes que constitueixen aquests dos costats semblen dependre de com el teletreball canvia la forma en què dediquem el temps a les nostres relacions socials: com afecta (1) els conflictes entre col·legues i familiars; (2) la mobilització del suport social; (3) formes de control social; i (4) interrupcions de les activitats laborals.

Aquest projecte avança noves hipòtesis sobre aquestes quatre dimensions relacionals i aplica l’Anàlisi de Xarxes Socials (SNA), un marc completament inexplorat en els estudis de teletreball, per provar-les empíricament. En dissenyar un disseny longitudinal de mètodes mixtos, un equip internacional proposa recopilar dades quantitatives i qualitatives sobre les xarxes personals de teletreballadors a Suïssa, Espanya, Alemanya i els Països Baixos, quatre països europeus amb característiques socioeconòmiques, models familiars i graus d’implementació molt diferents. del teletreball. El projecte pretén avaluar el pes explicatiu d’ aquestes dimensions relacionals sobre el benestar subjectiu dels treballadors, contribuint a la seva comprensió amb qüestions que abasten l’economia, la sociologia del treball, els estudis de família, l’epidemiologia i la psicologia de la salut.

Data inici: 01/12/2023
Data fi: 30/11/2025
Finançament: SNIS (Swiss Network for International Studies)
Referència: C23018
Investigador principal: Mattia Vacchiano (University of Geneva); Co-coordinator: Eric Widmer (University of Geneva)
Investigador principal (equip espanyol): Oscar Molina
Equip: Sander Junte

Pàgina web:  Empty office

Aquesta entrada ha esta publicada en Línies de recerca, Projectes en curs, Projectes en curs, Projectes en curs, Projectes europeus, Recerca, Relacions laborals i organització del treball, Tots. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.