L’escletxa salarial i l’escletxa de cura. Dos factors de desigualtat de gènere

L’impacte del treball domèstic i de cura, majoritàriament en mans de les dones, en la vida laboral de les persones treballadores i, per tant, en els seus salaris, ha estat objecte d’una creixent atenció per parts de les ciències socials. Diferents normatives i lleis de conciliació de la vida laboral i personal-familiar han estat aprovades en tots els països europeus, però ni els estudis amb les seves recomanacions, ni les normatives han permès eliminar l’escletxa salarial de gènere.
D’una banda, l’escletxa salarial roman com un factor de desigualtat i discriminació de gènere en les nostres societats i, d’altra banda, hi ha l’anomenada escletxa de cura, és a dir, la que resulta de la desigual dedicació de dones i homes a treball domèstic i la cura de les persones. La persistència de les dues escletxes en societats, en molts altres aspectes, igualitàries, apunta al caràcter estructural i normatiu de les desigualtats que les originen.
L’objectiu principal del projecte és analitzar, tant estadística com discursivament, la bretxa salarial de gènere i la relació entre la bretxa salarial de gènere i la bretxa de gènere de cures.

Data d’inici: 03/12/2014

Data fi: 15/10/2015

Finançament: Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad, Instituto de la Mujer – EEA Grants (Exp. 128-CNBR025)

Investigador responsable: Teresa Torns

Equip: Carolina Recio, Núria Sánchez Mira, Albert Trinidad

Aquesta entrada ha esta publicada en General, Gènere i treball, Línies de recerca, Projectes finalitzats, Projectes finalitzats, Projectes finalitzats, Projectes I+D, Recerca, Tots. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.