L’afiliació dels treballadors estrangers a Comissions Obreres de Catalunya

La immigració a Espanya és un fenomen relativament recent, que ha adquirit unes dimensions considerables en molt poc temps, i que té unes causes bàsicament laborals. Aquests tres aspectes expliquen que la immigració tingui uns efectes importants en el mercat de treball, en les relacions laborals i en els sindicats. L’estudi de cóm la immigració repercuteix en el mercat de treball, també en les condicions de treball, té ja un cert arrelament al nostre país. No és aquest el cas de cóm la immigració afecta a les relacions laborals i al sindicat, aspectes en els quals es centra aquest projecte. L’estudi es planteja, així, un doble objectiu. Amb el primer, de tipus més descriptiu, es vol conèixer quines són les característiques sociodemogràfiques dels afiliats i afiliades al sindicat de CCOO de Catalunya que són d’origen immigrant; i coneixement, així mateix, dels valors i actituds dels immigrants en relació al treball, als companys i al paper que aquests aspectes adquireixen en el seu projecte migratori. El segon objectiu enfoca en la participació de la població immigrant en l’acció col·lectiva i en el sindicat, en quins són els elements que ho afavoreixen o que ho dificulten, com es concreta, amb quines aspiracions i com s’entén el compromís amb l’organització. L’estudi es basa, d’una banda, en una revisió de les diferents fonts estadístiques existents, com la EPA, la ECVT, l’enquesta d’afiliació de CCOO de 2008 i els registres d’afiliació de que disposa el mateix sindicat; i d’altra banda, en entrevistes a diferents informants clau i en diversos grups de discussió, amb els quals es volen recollir els principals discursos a l’entorn de les qüestions objecte d’estudi.

Data d’inici: 01/11/2009

Data fi: 01/12/2010

Finançament: Comissió Obrera Nacional de Catalunya

Investigador responsable: Ramon de Alós-Moner

Equip: Pere Jódar, Daniel Garrell, Sergi Vidal, Àlex Boso

Documents i publicacions:

JÓDAR, Pere; ALÓS, Ramon; BOSO, Àlex; GUIU, Jordi; GARRELL, Daniel (2014): “La afiliación sindical de la población inmigrante. El caso de CCOO de Cataluña”. Cuadernos de Relaciones Laborales, Vol. 32, núm.1, pp. 135-163.

JÓDAR, Pere; GARRELL, Daniel; VIDAL, Sergi; ALÒS, Ramon (2012): L’afiliació a CCOO de Catalunya en els inicis del segle XXI. Altes, baixes i canvis dels perfils de l’afiliació sindical en la primera dècada del segle XXI. Barcelona: Comissió Obrera Nacional de Catalunya. Edit this

Aquesta entrada ha esta publicada en Convenis, General, Línies de recerca, Projectes finalitzats, Projectes finalitzats, Projectes finalitzats, Recerca, Relacions laborals i organització del treball, Tots. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.