La reducció de la temporalitat dels treballadors joves a Espanya i Portugal

En el mercat de treball al Sud d’Europa ha estat paradigmàtic, des dels anys 90, l’efecte que l’ús abusiu de la temporalitat té sobre la inseguretat de la població jove, generant un model d’ocupació particularment sensible als cicles econòmics (com va ocórrer durant la Gran Recessió i la crisi pandèmica). Aquesta problemàtica ha estat recentment abordada tant a Espanya (Mesures urgents per a la reforma laboral, la garantia de l’estabilitat en l’ocupació i la transformació del mercat de treball, 2021), com a Portugal (Agenda de treball digne, 2021).

Els efectes d’aquestes reformes en la reducció de la temporalitat de la població jove al llarg del 2022 són diverses en tots dos països, amb un efecte més limitant i efectiu de l’ús de contractes temporals a Espanya i més de caràcter desincentivador a Portugal. No obstant, això no hauria de ser suficient per afirmar que la trampa de l’ocupació inestable ha acabat per al conjunt de joves a Espanya. Així, aquest estudi aborda com ambdues reformes laborals han pogut propiciar efectes diferencials dins de la pròpia població jove treballadora, tenint en compte la major exposició a situacions de temporalitat a partir d’aspectes com el perfil ocupacional, la tendència a l’ atur, el nivell educatiu, el gènere i l’origen. Per a aquest propòsit, s’exploren dades comparades de tots dos països des del 2017 fins al 2023 de la Labour Force Survey d’Eurostat.

Data inici: 01/05/2023
Data fi: 30/11/2023
Finançament: Observatori Social – Fundació “la Caixa”
Equip: Alejandro Godino y Oscar Molina – Centre d’Estudis Sociològics sobre la Vida Quotidiana i el Treball (QUIT), Universitat Autònoma de Barcelona; Fátima Suleman – Instituto Universitário de Lisboa (ISCTE-IUL), Dinâmia’CET


Publicacions

Godino, A., Molina, O. & Suleman, F. (2024). Les reformes laborals han fet minvar la temporalitat dels treballadors joves?. Espanya i Portugal. Joves, oportunitats i futur, Dossier 12, Observatori Social de la Fundació la Caixa

Dossier: Joves, Oportunitats i Futur

 

Presència en mitjans

 

Presència en congressos

  • Godino Pons, Alejandro; Verd Pericàs, Joan Miquel; González-Heras, Alejandro & Rodríguez-Soler, Joan (2024, 26, 27, 28 y 29 de junio). Escapando de la trampa de la temporalidad: Precariedad en los trabajadores jóvenes antes y después de la Reforma Laboral de 2021. [Comunicación en GT07-SES01: Tiempo Trabajo e Interseccionalidad]. XVI Congreso Español de Sociología. Sociología para la sociedad digital (FES), Sevilla.
Aquesta entrada ha esta publicada en Convenis, Ocupació i transformacions en el mercat de treball, Projectes en curs, Projectes en curs, Projectes en curs, Recerca, Tots. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.