La incidència de l’assetjament sexual en el món del treball a Catalunya

Davant l’interès i la necessitat de realitzar un estudi sobre l’assetjament sexual en el món del treball a Catalunya, es tenen en compte prèviament les dificultats de conceptualització i de mesurament que planteja aquesta investigació (dificultat d’acotament correcte del propi objecte d’estudi, d’una banda, i impossibilitat de captació de dades reals del problema per altre).
Les dades efectives que emergeixen sobre l’assetjament sexual són mínimes si es consideren les múltiples situacions que potencialment ho propicien; a més les dades d’opinió que pretenen captar la importància del fenomen no són òptimes per a plantejar la qüestió. Amb tot, s’ha considerat més pausible portar a terme l’estudi obviant, d’entrada, les dificultats esmentades, ja que considerar la quantificació de la incidència de l’assetjament sexual en l’àmbit laboral català és una proposta inviable. Es planteja com alternativa abordar la temàtica des d’una visió més qualitativa del fenomen, partint de l’imaginari social que es troba en el rerefons d’aquesta qüestió. Així doncs en una primera fase s’aborda el marc de referència general de l’assetjament sexual; s’inclou la recopilació de les dades documentals i informatives bàsiques sobre els plantejaments jurídics i institucionals que ho defineixen; en una segona fase es tracta de delimitar les possibilitats reals d’existència d’assetjament sexual; s’intenta una aproximació als col·lectius de major risc (dones joves, soles, separades, etc.). En l’última fase es pretén oferir una alternativa a la impossibilitat de captar dades sosbre la incidència real.

Data d’inici: 01/12/1994

Data fi: 01/11/1995

Finançament: Dept. Treball- Institut Català de la Dona

Investigador responsable: Teresa Torns

Equip: Vicent Borràs, Alfons Romero, Albert Recio i la col·laboració de Laia Pellejà

Aquesta entrada ha esta publicada en Convenis, General, Gènere i treball, Línies de recerca, Projectes finalitzats, Projectes finalitzats, Projectes finalitzats, Recerca, Tots. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.