La coordinació en la xarxa de relacions laborals – NETWIR

L’anàlisi de la coordinació de la negociació col·lectiva és una qüestió que ha atret l’atenció d’acadèmics i impulsors de polítiques des de principis de la dècada de 1990, però és recentment quan ha tornat a cobrar rellevància. Originalment, la “coordinació” es presentava com una dimensió de la negociació col·lectiva que es considerava una alternativa a la “centralització”, ja que se centrava en els processos més que en les estructures. No obstant això, la realitat era que tots els índexs han tendit a reflectir característiques estructurals de la negociació col·lectiva, i han proporcionat molt poques idees sobre els processos i els aspectes relacionals que sustenten la coordinació.

Malgrat la creixent recerca sobre l’anàlisi comparativa de la coordinació de la negociació col·lectiva i el seu impacte, encara manquem d’un coneixement més profund sobre: ​​els mecanismes que sostenen la coordinació; com flueix la informació entre els actors en l’estructura de negociació col·lectiva; el paper exacte exercit per diferents organitzacions / actors; la forma en què s’articulen els actors i els diferents nivells de l’estructura de la negociació col·lectiva, inclosos el nacional i el transnacional. En aquest context, el projecte NETWIR té com a objectiu llançar llum sobre els mecanismes reals que els actors de relacions laborals implementen per a resoldre problemes de coordinació mitjançant l’aplicació d’una nova metodologia al camp de les relacions laborals i, en particular, a l’anàlisi de la coordinació de la negociació col·lectiva, l’Anàlisi de Xarxes Socials.

Data inici: 01/02/2018
Data fi: 30/07/2020
Finançament: DG Employment, Social Affairs and Inclusion, EUROPEAN COMMISSION
Referència: VS/2018/0023
Investigador principal: Óscar Molina
Equip: Alejandro Godino, Joan Miquel Verd, Joel Martí, Víctor Arroyo

Web relacionada: NETWIR

Resultats del projecte disponibles a la col·lecció del DDD

Publicacions:

Molina Romo, Óscar & Guardiancich, Igor. (2017). Organising and representing hard-to-organise workers : Implications for Turkey. Geneve: International Labour Organization

Molina Romo, Óscar & Godino, Alejandro (2020). Industrial relations in deep water : the Spanish public sector during the crisis. A: Working under pressure. Employment, job quality and labour relations in Europe’s public sector since the crisis. Brussels: ETUI.

Rodriguez Contreras, Ricardo; Molina Romo, Óscar; Leonardi, Salvo; [et al.]. (2022). Moving with the times: emerging practices and provisions in collective bargaining. Luxemburg: Publications Office of the European Union.

Godino, Alejandro; Molina, Oscar, & Martí, Joel. (2023). Coffee and cigarettes in industrial relations: A comparative network analysis of the role of informality. Journal of Industrial Relations, 65(5), 663-685. https://doi.org/10.1177/00221856231194760

Aquesta entrada ha esta publicada en Línies de recerca, Projectes europeus, Projectes finalitzats, Projectes finalitzats, Projectes finalitzats, Recerca, Relacions laborals i organització del treball, Tots. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.