Immigració, Ocupació i Cohesió Social

Les immigracions s’han intensificat en les últimes dècades, a causa de l’increment de les desigualtats entre regions del planeta i a les facilitats de mobilitat de les persones. Són moviments possiblement més inestables que en el passat, ja que es dirigeixen a economies obertes que poden deixar espai a unes altres en pocs anys. En algun grau les migracions poden canviar d’origen i destinació amb més facilitat que en el passat. Això fa més urgent que els països, i també les regions, tinguin polítiques adequades i flexibles respecte al fenomen. És necessari que estructurin i organitzin aquests fluxos, però amb una mentalitat oberta i una òptica a mig termini i no pas d’una forma purament defensiva. Un dels principals àmbits, encara que no l’únic, en els quals la immigració ha de ser estudiada és l’ocupació, donades les repercussions que pot tenir sobre l’ocupació del país d’acollida. Però a més, la migració té repercussions importants sobre l’ocupació del propi país d’origen: remeses, capital humà, estructures familiars. L’estudi vol analitzar aquest fenomen des del punt de vista de la seva influència en el model d’ocupació, la qual cosa significa veure com s’interrelacionen les necessitats del mercat de treball amb l’oportunitat de la regulació i la necessitat de cohesió social.

Data inici: 01/04/2009

Data fi: 01/07/2011

Finançament: Fundació “la Caixa”

Investigador responsable: Fausto Miguélez

Equip: Ramon de Alós-Moner, Antonio Martín, Pedro López Roldán, Albert Recio, Sara Moreno, Óscar Molina, Fernando Esteban

Documents i publicacions:

ALÓS, Ramon (2012): ” Una aproximación a la segregación étnica en España: trayectorias laborales comparadas de la población inmigrante”. Revista de Economía Crítica, nº14, segundo semestre, pp. 107-123.

MIGUÉLEZ, Fausto; ALÓS, Ramon; LÓPEZ-ROLDÁN, Pedro; MARTÍN, Antonio; MOLINA, Óscar; MORENO, Sara (2012): “Immigrant career paths and social structure: the case of Spain“. CAMBIO. Rivista sulle trasformazioni sociali,Num. 3/Giugno , pp. 63-78.

 TORNS, Teresa; MORENO, Sara; BORRÀS, Vicent; CARRASQUER, Pilar (2012): “Mercato del lavoro e immigrazione in Spagna: disuguaglianze di genere e di etnia“. CAMBIO. Rivista sulle trasformazioni sociali, Nun. 3 Giugno, pp. 79-90.

 MIGUÉLEZ, Fausto (coord.); MARTÍN, Antonio; ESTEBAN, Fernando; LÓPEZ-ROLDÁN, Pedro; MOLINA, Oscar; MORENO, Sara (2012): Trayectorias laborales de los inmigrantes en España. Barcelona: Obra Social “La Caixa”.

 MARTÍN ARTILES, Antonio.; LÓPEZ-ROLDÁN, Pedro; MOLINA, Oscar; MORENO, Sara; ESTEBAN, Fernando (2011): “Movilidad ascendente de la inmigración en España: ¿asimilación o segmentación ocupacional?”. PAPERS Revista de Sociologia, núm. 96 (4),, pp. 1311-1338.

 MARTÍN ARTILES, Antonio; LÓPEZ ROLDÁN, Pedro; MOLINA, Oscar; MORENO, Sara Moreno; ESTEBAN, Fernando Osvaldo (2011): “Trayectorias laborales y asimilación ocupacional de la inmigración”. Sociología del Trabajo, Nº 72, pp. 41-62.

ESTEBAN, Fernando Osvaldo; LÓPEZ-ROLDÁN, Pedro; MARTÍN ARTILES, Antonio (2011): “Trayectorias laborales de autóctonos e inmigrantes en España: entre la convergencia y la segmentación. Un análisis de la Muestra Continua de Vida Laborales 2007”. ARXIUS de Ciències Socials, Nº 24, pp. 59-76 .

LÓPEZ-ROLDÁN, Pedro (2011): “La Muestra Continua de Vidas Laborales. Posibilidades y limitaciones. Aplicación al estudio de la ocupación de la población inmigrante”. Metodología de encuestas , Núm. 13 , pp. 7-32.

ESTEBAN, Fernando Osvaldo; LÓPEZ-ROLDÁN, Pedro; MARTÍN ARTILES, Antonio (2011): “Trayectorias laborales de autóctonos e inmigrantes en Españaentre la convergencia y la segmentación. Un Análisis de la Muestra Continua de Vida Laborales 2007”. Arxius de sociologia, Nº 24, pp. 59-76.

  Molina, Óscar (2010): Crisis econòmica, Empleo e Inmigración. QUIT Working Paper, nº 16.

 Stan, Sabina (2009): Romanian Migration to Spain and Its Impact on the Romanian Labour Market. QUIT Working Paper, nº 14.

Aquesta entrada ha esta publicada en Convenis, General, Línies de recerca, Ocupació i transformacions en el mercat de treball, Projectes finalitzats, Projectes finalitzats, Projectes finalitzats, Recerca, Tots. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.