Estudi sobre el nivell d’inserció laboral del ex interns dels centres penitenciaris de Catalunya

Fins ara tenim un cert coneixement sobre aquells aspectes que intervenen i/o condicionen el futur laboral de l’intern durant la seva estada en el centre penitenciari: si ha treballat en els tallers i en quins, si ha realitzat formació ocupacional i quins cursos. També tenim dades de la primera inserció laboral d’alguns col•lectius específics, als quals els serveis penitenciaris han seguit i recolzat en la recerca de la primera ocupació, com ara presos en tercer grau, amb la condicional o amb mesures especials.Però, desconeixem la possible reinserció i història laboral de tots aquells que surten cada any al carrer un cop redimida la totalitat de la seva pena. Així doncs, els objectius que es proposa aquest estudi és donar resposta a les següents preguntes:
1er. Quin és el grau d’inserció laboral dels ex-presos del sistema penitenciari català? Quins són els seus itineraris laborals més habituals? Quins són el trets característiques d’ocupació més rellevants?
2on. En quin grau la formació ocupacional rebuda durant el període de reclusió i el treball productiu realitzat en els tallers ajuda a una inserció laboral més o menys semblant a la dels altres treballadors?
3er. Quines indicacions ens poden proporcionar els itineraris laborals reals dels ex-presos que ens suggereixin canvis en els programes de formació ocupacional i la introducció de noves activitats laborals a les presons, de forma que aquestes activitats esdevinguin catalitzadores de la “inserció laboral”? En altres paraules, quins factors faciliten la reinserció dels ex-presos?

Data inici: 01/08/2009

Data fi: 01/04/2010

Finançament: Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada – Generalitat de Catalunya

Investigador responsable: Ramon de Alós-Moner Vila

Equip: Pedro López Roldán, Pere Jódar, Fernando Esteban, Fausto Miguélez

Documents i publicacions:

ALÓS, Ramon; ESTEBAN, Fernando; JÓDAR, Pere; MIGUÉLEZ, Fausto (2011): “Effects of Prison Work Programmes on the Employability of Ex-prisoners“. DemoSoc Working Paper, Number 43.

 ALÓS-MONER VILA, Ramón ; ESTEBAN, Fernando ; JÓDAR, Pere; MIGUÉLEZ, Fausto ; LÓPEZ-ROLDÁN, Pedro M.; ALCAIDE, Vanessa (2011): “La inserció laboral dels exinterns dels centres penitenciaris de Catalunya“. Invesbreu Criminologia. Núm. 53 , pp. 3-6.

ESTEBAN, Fernando; ALÓS, Ramon; JÓDAR, Pere; MIGUÉLEZ, Fausto (2014): “La inserción laboral de ex reclusos. Una aproximación cualitativa“. Revista Española de Investigaciones Sociológicas, 145, pp. 181-204.

ALÓS, Ramon; ESTEBAN, Fernando; JÓDAR, Pere; MIGUÉLEZ, Fausto (2014): “Effects of prison work programmes on the employability of ex-prisoners”. European Journal of Criminology, 1–16

Aquesta entrada ha esta publicada en Convenis, General, Línies de recerca, Ocupació i transformacions en el mercat de treball, Projectes finalitzats, Projectes finalitzats, Projectes finalitzats, Recerca, Tots. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.