Estudi de les empreses espanyoles industrials instalades al Marroc

L’objecte d’aquest estudi són les estratègies productives i les polítiques laborals de les empreses industrials espanyoles que han invertit al Marroc.
Per a això es recorreix a una tipologia d’inversions industrials, en la qual es distingeix entre ‘empresa taller’, ‘empresa fàbrica’ i ‘empresa integral’. Es ressalten els resultats obtinguts pel que fa a la translació o adaptació de polítiques d’ocupació i de les relacions laborals en aquests tipus d’inversió; informació que s’obté a partir de les respostes proporcionades referent a això per una reduïda mostra de directius d’empreses i de representants dels treballadors, tant a Espanya com al Marroc, així com per algunes entrevistes realitzades a persones expertes.
Així mateix, es constaten algunes diferències pel que fa als impactes socials i laborals de cadascun dels models d’inversió contemplats.

Data d’inici: 01/06/2001

Data fi: 01/07/2001

Finançament: Fundació Pau i Solidaritat de CCOO

Investigador responsable: Ramon de Alòs

Documents i publicacions:

de Alós-Moner, R., Kaioua, A., Benbada, A. (2001): La inversión industrial española en Marruecos. Una aproximación desde las dos orillas del Mediterráneo. Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, Marruecos.

de Alós-Moner, R. (2003): “Empleo y relacionales laborales en las empresas españolas en Marruecos”. Sociología del Trabajo, nº 47, pp. 139-163.

Aquesta entrada ha esta publicada en Convenis, General, Línies de recerca, Ocupació i transformacions en el mercat de treball, Projectes finalitzats, Projectes finalitzats, Projectes finalitzats, Recerca, Tots. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.