Entre el control i el consentiment: coneixements de les botigues fosques sobre els rols dels directius intermedis i la dinàmica organitzativa a l’era de la gestió algorítmica

Ponents: Tiago Vieira

Institució: investigador pre-doctoral en la European University Institute (Florencia)

Els avenços tecnològics de l’última dècada han introduït una important transformació en el món laboral: l’aparició de la gestió algorítmica. Si bé el control i l’ avaluació del lloc de treball a través de mètriques de rendiment no són nous, la gestió algorítmica fa un pas de gegant en aprofitar les capacitats computacionals i d’ aprenentatge profund dels algorismes per reunir i processar grans quantitats de dades, la qual cosa permet la presa de decisions automatitzada o semiautomatitzada. A la llum d’això, alguns estudiosos han predit explícitament o implícitament un futur en què el paper dels directius humans, en particular els de nivell baix i mitjà, serà insignificant en comparació amb el dels algoritmes.
No obstant això, davant aquesta predicció potencialment massa determinista, altres estudis han argumentat que el desplegament d’eines algorítmiques de gestió no elimina, ni eliminarà en un futur previsible, la necessitat de directius humans. De fet, els comandaments intermedis continuen sent una presència destacada i quotidiana en el procés laboral de les organitzacions malgrat el desplegament d’eines algorítmiques. Això es deu al al altri que, malgrat el potencial de la intel·ligència artificial (IA) i els algoritmes computacionals per millorar l’eficiència de les empreses, alguns trets crítics de la gestió no es poden automatitzar. L’ objectiu d’ aquest article és entendre com les eines algorítmiques remodelen el paper dels comandaments intermedis i com això, al seu torn, transforma la dinàmica del control directiu en els llocs de treball. A partir de 51 entrevistes semiestructurades amb directius i treballadors de magatzems de repartiment d’última milla -un sector que considerem revelador i crític per als nostres propòsits-, les nostres conclusions mostren que, malgrat l’automatització de diverses tasques relacionades amb la coordinació, els comandaments intermedis i baixos continuen exercint un paper crucial en les organitzacions. Aquest paper té dues facetes que semblen contradictòries però que, de fet, són complementàries.

Data: 28/11/2023

Aquesta entrada ha esta publicada en Divulgació, General, Seminaris QUIT, Seminaris QUIT 2023. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.