Els enfocaments tradicionals a l’ampli camp de les relacions laborals se centraven en un conjunt reduït i clarament delimitat d’actors, com ara els sindicats i les organitzacions patronals, que operaven dins de les limitacions imposades per unes institucions formals i delimitades a escala nacional. Cada vegada està més clar que els enfocaments tradicionals no són suficients per donar compte dels processos i resultats de les relacions laborals en un món en què les institucions formals es transformen rà pidament i es dissolen parcialment, les fronteres nacionals es tornen poroses i el nombre de actors implicats augmenta substancialment. És necessari un canvi de perspectiva, més enllà de la dicotomia actor-institució delimitada nacionalment, cap a una comprensió de les relacions laborals com a fonamentalment intervingudes per xarxes complexes i emergents que connecten una multitud d’actors dins dels països i entre ells.
Aquest volum proporciona un punt de partida fonamental per al canvi de paradigma esmentat, aplicant teories i metodologies de l’anà lisi de xarxes socials a l’estudi de les relacions laborals. Desenvolupa un conjunt d’eines teòriques sobre els mecanismes que operen dins de les xarxes i configuren els processos i els resultats de les relacions laborals, com els salaris, les polÃtiques del mercat de treball i els conflictes laborals. Reuneix les idees de diversos projectes que investiguen l’estructura, el funcionament i l’impacte de les xarxes a les relacions laborals mitjançant mètodes quantitatius i qualitatius. Serà d’especial interès per a estudiants i estudiosos de les relacions laborals a les disciplines d’empresa i gestió, economia, ciències polÃtiques i sociologia, aixà com per als interessats a les xarxes socials. A directius, sindicats, organitzacions patronals i autoritats estatals d’à mbit nacional i internacional els serà útil per comprendre com les xarxes configuren el món.
Brandl, Bernd; Larsson, Bengt; Lehr, Alex & Molina, Oscar (Eds.) (2022). Employment Relations as Networks: Methods and Theory (1st ed.). Routledge. https://doi.org/10.4324/9781003125730