Els treballadors autònoms. Anàlisi a partir de l’explotació de la II Enquesta Catalana de Condicions de Treball (2012)

L’estudi respon a la demanda de la Direcció General d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom del Departament d’Empresa i Ocupació d’aprofundir en les característiques dels treballadors autònoms a partir de l’explotació de la II Enquesta Catalana de Condicions de Treball (ECCT). L’estudi busca caracteritzar el col•lectiu de treballadors autònoms amb l’objectiu d’explorar possibles relacions entre els diferents tipus de treballadors autònoms i l’exposició a diferents factors de riscos laborals. Un segon objectiu busca comparar el col•lectiu de treballadors autònoms amb el col•lectiu de treballadors assalariats.

L’explotació realitzada inclou dos mètodes d’anàlisi estadística multivariable com són l’Anàlisi de Correspondències Múltiples (ACM) i l’Anàlisi de Classificació de Conglomerats (AC), desenvolupats amb el programa SPAD. A partir de l’estudi de les condicions de treball i l’exposició a riscos laborals, l’estudi conclou que: 1) la categoria d’autònom no és suficientment significativa com altres variables més discriminants (sector d’activitat, tipus d’ocupació, etc.); i 2) assalariats i autònoms semblen tenir una relació similar amb els riscos laborals, tot i que aquesta relació millora substancialment en el cas dels treballadors assalariats.

Data d’inici: 03/09/2012

Data fi: 31/01/2013

Finançament: Direcció General d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom – Departament d’Empresa i Ocupacio, Generalitat de Catalunya

Investigador responsable: Joan Miquel Verd

Equip: Joan Rodríguez Soler

Aquesta entrada ha esta publicada en Convenis, General, Línies de recerca, Ocupació i transformacions en el mercat de treball, Projectes finalitzats, Projectes finalitzats, Projectes finalitzats, Recerca, Tots. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.