Els processos de mobilitat social en perspectiva comparada entre Xile i Espanya

Ponent: Cristian Segura-Carrillo

Institució: Universitat Autònoma de Barcelona, Centre d’Estudis Sociològics sobre la Vida Quotidiana i el Treball

El seminari té com a objectiu presentar les anàlisis de desigualtat social des de la perspectiva de la mobilitat social, comparant Espanya i Xile, països que presenten en comú un procés d’industrialització tardana, tot i que representen contextos diferents en el nivell de desenvolupament i model social.

En aquest sentit, seguint la tradició de recerca sobre estratificació social i mobilitat del Research Commitee 28 de la ISA, es planteja un disseny quantitatiu utilitzant fonts d’informació secundàries, amb bases nacionals per a Xile i Espanya. Es realitza una anàlisi per cohorts i per sexe. Es considera a la classe social com a eix analític des de la perspectiva de EGP (Erikson, Golthorpe i Portocarrero, 1979, 1993) i els ajustos proposats per Ganzeboom i Treiman (1996) que donen suport a la comparació internacional, per a això s’utilitza una categorització de 6 classes. S’analitza la mobilitat absoluta observant l’estructura social en tots dos països, així com la mobilitat relativa per a estudiar la igualtat d’oportunitats utilitzant models log-lineals. Com a resultat s’observen diferències per gènere i per cohorts. No obstant això, tot i que el pes de l’origen social ha disminuït, continua present en els moviments intergeneracionals de classe. En particular, per al cas xilè és molt més arrelada aquesta associació per a tots dos sexes, en el cas espanyol els homes tendeixen a una major associació origen-destino social, però les dones disminueixen considerablement aquesta associació. En tots dos països l’efecte de l’expansió educativa resulta clau en la mobilitat social.

Data: 24/01/2023

Aquesta entrada ha esta publicada en Divulgació, General, Seminaris QUIT, Seminaris QUIT 2023. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.