El capital social de la joventut espanyola: característiques i efectes en el benestar emocional i material

L’estudi descriu les característiques del capital social de la joventut espanyola, analitza els seus efectes sobre el seu benestar emocional i material, i identifica les desigualtats socials que això implica.

El projecte té dos objectius: (1) descriure quantitativament les característiques del capital social de la joventut espanyola, identificant les diferències en la seva composició i volum mitjançant l’anàlisi de la xarxes ego-centrades; i (2) identificar els efectes d’aquestes característiques del capital social en el benestar material i emocional de la joventut.

El projecte se centrarà en la dimensió individual del capital social. Aquesta dimensió es defineix com la xarxa de connexions personals sostinguda per la interacció social i proporciona suport instrumental i expressiu. Paradoxalment, hi han proves empíriques del deteriorament del benestar emocional dels joves a Espanya en els últims anys, fins i tot abans de la pandèmia de Covid-19. No obstant això, no s’han aportat evidències d’un dels principals determinants identificats per la literatura: la reducció de la interacció social i l’augment de l’aïllament social «objectiu» (és a dir, la pèrdua de connexions personals, que és diferent de la percepció «subjectiva» de l’aïllament). Les connexions personals també constitueixen una font essencial de suport material i instrumental per a la joventut. Això succeeix directament, a través del suport financer que molts joves reben de les seves famílies; i indirectament, mitjançant l’ús de la seva xarxa personal per a la cerca d’ocupació. No obstant això, cap recerca basada en una enquesta a Espanya ha examinat les desigualtats de capital social entre les persones joves i els resultats d’aquestes desigualtats.

Data d’inici: 11/10/2022
Data fi: 11/06/2023
Finançament: Fundación Bancaria “la Caixa”
Referència:
Investigador responsable: Joan Miquel Verd
Equip: Mireia Bolíbar Planas,  Joan Rodríguez Soler, Albert Navarro Giné

Aquesta entrada ha esta publicada en General, Línies de recerca, Ocupació i transformacions en el mercat de treball, Projectes en curs, Projectes en curs, Projectes en curs, Projectes I+D, Recerca, Tots. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.