Divulgació
Divulgació

Divulgació

Tota la documentació generada per les diverses recerques es troba disponible per a la seva consulta a la Biblioteca de Ciències Socials i/o a la Biblioteca General de la Universitat Autònoma de Barcelona, així com al local del QUIT.

Més enllà de la difusió de la investigació en forma de publicació dels resultats en revistes científiques, per al QUIT la difusió de la recerca no és totalment completa fins que els resultats han estat àmpliament difosos entre una audiència no especialitzada. Així, l'ús de mitjans de comunicació (tradicionals, en línia i xarxes), missatges personalitzats dissenyats per a audiències específiques, conferències i altres presentacions busquen apropar la recerca a un públic tan ampli com sigui possible.

Presència en mitjans

UAB divulga

Jornades i seminaris

  • 2023
    • Acte d’homenatge a Fausto Miguélez

      Acte d’homenatge a Fausto Miguélez Lobo, catedràtic de sociologia i fundador i director del QUIT fins a la seva jubilació que va tenir lloc el 26 de maig del 2023 a la Sala d’Actes de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de la UAB. A l’acte van participar els següents ponents: – Olga Serradell,degana de la Facultat de CCPP i de Sociologia de la UAB – Antonio Martín, professor emèrit del departament de Sociologia de la UAB – Joan Botella, professor emèrit del departament de Sociologia de la UAB – Clara Llorens, professora del departament de Sociologia de la UAB -Carlos Prieto, professor emèrit del departament de Sociologia de la UCM – Albert Recio, professor honorari del departament d’Economia de la UAB – Sònia Parella, directora del departament de Sociologia de la UAB

      Data: 26 de maig del 2023

      Organitzat pel QUIT.

      Veure programa

      La Biblioteca de Ciències Socials també s’ha sumat a aquest homenatge amb una exposició presencial a les vitrines de la planta 0 i amb una exposició virtual que podeu consultar a https://mirades.uab.cat/exposicions/biblioteques/faustomiguelez

  • 2022
  • 2021
  • 2020
    • Webinar «Teletreball, drets laborals i desconnexió digital»

      El seminari pretén explorar la normalització del teletreball en la nostra societat arran de la pandèmia, des d’una perspectiva multidisciplinària. També s’abordaran els canvis normatius acordats entre les administracions, sindicats i patronals i les seves implicacions a efectes pràctics..

      Programa

      Data: 11 de novembre de 2020

      Organitzat pel Col·legi de Professionals de la Ciència Política i de la Sociologia de Catalunya, l’Observatori per la Democràcia (ODEM) i l’Associació Catalana de Professionals.

  • 2019
    • Seminari «Residus i treball informal: les altres cares del reciclatge»

      El seminari pretén portar a debat un fenomen d’abast global, conèixer com s’està estudiant des de la Universitat, debatre com s’han gestionat aquestes situacions en els països del Sud i quines lliçons es poden extrapolar al nostre entorn.

      Programa

      Fecha: 4 de junio de 2019

      Organitzat pel Minor en Desenvolupament Sostenible i Ciutadania Global, el Centre d’Estudis Sociològics sobre la Vida Quotidiana i el Treball – QUIT,  l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental – ICTA i l’Institut de Govern i Polítiques Públiques – IGOP

Històric d'actes organitzats

Seminaris QUIT

  • 2024
    • Transicions juvenils precàries: una anàlisi de les formes i els efectes de la precarietat en el benestar emocional de les persones joves

      Ponent: Mireia Bolíbar

      Institució: Universitat Autònoma de Barcelona, Centre d’Estudis Sociològics sobre la Vida Quotidiana i el Treball

      Al seminari es presenta l’informe “Salut mental, joventut i desigualtats: Una mirada integral al benestar emocional de la població jove de Catalunya” elaborat per a l’Agència Catalana de la Joventut.

      En aquest informe les autores han estudiat les desigualtats en el benestar emocional dins el col·lectiu juvenil i els factors socials i econòmics que hi estan vinculats. Adoptant la perspectiva dels determinants socials de la salut, analitzen la relació entre el malestar emocional juvenil i l’allargament i precarització de les transicions juvenils a nivell laboral, econòmic i familiar.

      Data: 19/11/2024

    • Democràcia industrial i gestió algorísmica: el cas espanyol en perspectiva comparada

      Ponenst: Óscar Molina, Alejandro Godino & Sander Junte

      Institució: Universitat Autònoma de Barcelona, Centre d’Estudis Sociològics sobre la Vida Quotidiana i el Treball

      El seminari presenta els resultats del projecte INCODING (Democracy at Work through Transparent and Inclusive Algorithmic Management), que analitza el paper de la negociació col·lectiva a l’hora de regular una major transparència en el disseny i implementació de sistemes basats en IA que influeixen en l’organització del treball.

      Data: 19/06/2024

    • Característiques del treball en resorts tot-inclòs de la República Dominicana

      Ponent: Ernest Cañada

      Institució: investigador de la Universitat de les Illes Balears i membre d’Alba Sud

      El creixement del turisme a la República Dominicana ha estat constant des dels anys 90. Després de la interrupció a causa de la pandèmia de la COVID-19, la seva reactivació ha estat encara més forta i el país ha liderat el creixement turístic al Carib. La principal zona en la qual s’ha assentat aquest desenvolupament ha estat l’àrea de Macao a Punta Cana, a la província de La Altagracia. Aquest desenvolupament ha estat gestionat sobretot per cadenes hoteleres, majoritàriament espanyoles, sota la fórmula del tot inclòs. Aquest model ha estat analitzat críticament per l’escassa integració que genera en el seu entorn, reproduint dinàmiques d’exclusió. També hi ha hagut una forta atenció per fenòmens associats al turisme sexual. No obstant això, s’ha prestat menys atenció a les característiques i qualitat de l’ocupació que genera, així com en les seves relacions laborals.
      Aquesta presentació té com a objectiu compartir una recerca en curs que pretén ampliar la comprensió del tipus d’ocupació que generen els resorts tot inclòs en relació amb les seves condicions d’ocupació i les seves relacions laborals. La recerca, de caràcter bàsicament etnogràfica, s’ha desenvolupat a través de cinc estades entre 2017 i 2023, amb observació directa en tres àrees (dins d’hotels, a El Hoyo Friusa, un suburbi de Bávaro, i a la ciutat dormitori d’Higüey, a la mateixa província de La Altagracia) i entrevistes en profunditat a 140 persones (treballadors i directius d’hotels i professionals vinculats al sector). Els resultats de la recerca posen en evidència com els baixos salaris converteixen als hotels en llocs on els treballadors tracten constantment d’aconseguir altres ingressos per múltiples vies. A més, les polítiques de flexibilitat i estalvi de costos imposades per les empreses generen pèssimes condicions d’ocupació i de treball. Finalment, l’absència d’una organització sindical de classe fa que els treballadors i treballadores no puguin defensar les seves demandes a través d’organitzacions que responguin als seus interessos. En conseqüència, tracten de resoldre les seves preocupacions amb formes de protesta informals. El creixement turístic hoteler basat en el tot inclòs no ha anat acompanyat d’una ocupació decent, sinó que ha aguditzat la pobresa laboral i la precarietat de forma molt intensa.

      Data: 21/05/2024

    • La bretxa de gènere en l’ús del temps. Es redueix o s’ha estancat?

      Ponent: Joan García Román

      Institució: investigador Ramón y Cajal en el Centre d’Estudis Demogràfics

      La bretxa de gènere en l’ús del temps s’ha reduït significativament en totes les societats occidentals en les últimes dècades. No obstant això, estudis recents mostren un alentiment o estancament de la reducció. En el seminari es presentaran diferents treballs sobre l’evolució recent de la bretxa de gènere en l’ús del temps, sobretot en el treball domèstic. A partir de les enquestes d’ús del temps d’Espanya, el País Basc i altres països es mostraran les estimacions més recents i com varia la bretxa en funció del moment del cicle de vida i de la composició de les parelles, especialment en funció de la relació amb l’activitat i l’educació dels membres.

      Data: 16/04/2024

    • Una proposta tipològica del treball autònom a Xile i Espanya

      Ponent: Claudia Baeza

      Institució: investigadora predoctoral, becària ANID (Doctorado Becas Chile)

      El seminari se centrarà en presentar els resultats d’una anàlisi tipològica comparada de treballadors autònoms entre Xile i Espanya, amb l’objectiu d’establir similituds i diferències en els patrons de configuració dels diversos perfils de treballadors autònoms, delimitant conceptualment el treball autònom i establint com a hipòtesi la seva estratificació i distribució diferenciada en el territori. Per tant, es tracta d’aportar elements teòrics i empírics per a una anàlisi sociològica que aporti llum sobre la realitat social del col·lectiu estudiat. La metodologia és de tipus estructural i articulada combinant dues tècniques d’anàlisi multivariable. Primer, es va realitzar una anàlisi de correspondències múltiples per a determinar els principals factors de diferenciació de l’ocupació autònoma, i, després es va aplicar una anàlisi de classificació per a obtenir la tipologia de treball autònom. Es va treballar amb les dades de l’Enquesta Nacional d’Ocupació 2019, 2020 i 2021 per a Xile i amb l’Enquesta de Població Activa de l’any 2019, 2020 i 2021 per a Espanya.
      Finalment, a partir de les dades s’obtenen dos factors principals etiquetats com: “nivell soci-ocupacional” i un segon factor com a “grau d’autonomia”. Aquests dos factors van permetre generar tres tipus de perfils per al treball autònom a Xile i Espanya: estrat alt; estrat mitjà; i estrat agrícola.

      Data: 19/03/2024

    • Permisos de paternitat generosos en un mercat laboral segmentat: Una història amb moralitat sobre el gaudi del permís de paternitat a Espanya

      Ponent: Dani M. Marinova

      Institució: professora Serra Hunter en el Departament de Ciència Política de la UAB

      Per avaluar l’èxit del permís de paternitat com a instrument polític progressiu i d’igualtat d’ accés, és essencial avaluar-lo en el context de les desigualtats preexistents en el mercat laboral que condicionen el seu ús. Investiguem un cas d’ampliació d’una durada sense precedents en les disposicions sobre el permís de paternitat a Espanya. Les anàlisis d’una enquesta original de mostres mixtes realitzada a cohorts de pares amb diferents drets de permís mostren que l’ús augmenta amb l’ampliació de la durada, però de forma desigual. Mentre que els nivells ja elevats d’ús augmenten entre els pares amb ocupació estable, els pares amb ocupacions temporals, els autònoms i els que es troben a la part inferior i superior de la distribució d’ingressos mantenen nivells més baixos d’ús. Els primers es prenen de mitjana entre dues i nou setmanes més de permís amb els seus nounats que els segons. La durada sense precedents del permís de paternitat a Espanya agreuja les desigualtats preexistents en les taxes d’utilització. Els resultats són una advertència sobre les disposicions generoses en matèria de permís de paternitat en el context d’un mercat laboral segmentat, amb implicacions ombrívoles per a la capacitat d’aquest instrument polític de generar un canvi social en tots els estrats socials. Amb l’entrada en vigor de la Directiva de Conciliació de la Vida Laboral i Familiar de la UE el 2019, altres estats europeus estan considerant la implementació de beneficis generosos per als pares, augmentant així la rellevància política d’entendre com la segmentació preexistent del mercat laboral dona forma a les desigualtats en lús del permís de paternitat a Espanya.

      Data: 20/02/2024

    • Què és la precarietat? Desenredar un fenomen que caracteritza la generació juvenil

      Ponent: Lara Maestripieri

      Institució: investigadora Ramón y Cajal en el Departament de Ciència Política de la UAB i investigadora IGOP

      La precarietat i l’augment del treball atípic han sorgit com a factors cabdals que contribueixen a la diversificació i al retard de la transició dels joves a l’edat adulta. Malgrat la seva popularitat, existeix una manca de claredat en l’ operacionalització d’aquests conceptes, especialment pel que fa als seus components subjectius i objectius i a les seves dimensions laborals i no laborals. En particular, hi ha un desajust crític entre els indicadors objectius del treball precari (per exemple, tenir un contracte de durada determinada), que solen aplicar-se a les enquestes, i els enfocaments subjectius de la precarietat (per exemple, sentir-se insegur), que solen utilitzar-se en els estudis qualitatius per captar les percepcions i experiències de les persones que tendeixen a anar més enllà d’una definició estrictament laboral. Aquest treball pretén fusionar aquestes dues tradicions i investigar de forma holística la precarietat, utilitzant una base de dades original composta per 3.012 joves enquestats a Espanya.
      Els resultats il·lustren la naturalesa multidimensional de la precarietat, amb la inseguretat econòmica i les condicions laborals com a elements centrals. La naturalesa involuntària del treball atípic emergeix com una dimensió clau de la precarietat.

      Data: 30/01/2024

  • 2023
    • Precarietat i ocupació pública en clau de gènere. Una mirada als serveis municipals a Xile

      Ponent: Betzabeth Marín

      Institució: doctoranda del Programa de Sociologia de la UAB i becada CONICYT

      Una tesi doctoral que busca explicar els factors que influeixen en la feminització de la precarietat laboral en l’ocupació municipal a Xile, des de la perspectiva de gènere. Les recerques en el sector són escasses, i inexistents des d’aquesta perspectiva, d’aquí la importància de la seva inclusió com a enfocament. Transversalment, s’aborden dos objectes teòrics: 1) les dimensions objectives de la precarietat laboral i la seva vinculació amb 2) la segregació sexual dels serveis municipals: l’administració, la salut i l’educació.
      A través d’un disseny que articula dades quantitatives i qualitatives, es proposa demostrar que, d’una banda, els serveis municipals xilens tenen una estructura de l’ocupació altament heterogènia i segregada sexualment, reproduint les desigualtats territorials i del mercat laboral i que 2) les particularitats de la precarietat laboral en l’ocupació municipal van més enllà de la visió dicotòmica precari/no precari, usualment associada a una de les seves dimensions: l’estabilitat laboral, és a dir, el binomi temporal/permanent. La construcció d’una tipologia de perfils precaris permet mostrar les diverses formes que pren i en quin graus afecta la precarietat multidimensional a la força laboral pública.

      Data: 05/12/2023

    • Entre el control i el consentiment: coneixements de les botigues fosques sobre els rols dels directius intermedis i la dinàmica organitzativa a l’era de la gestió algorítmica

      Ponents: Tiago Vieira

      Institució: investigador pre-doctoral en la European University Institute (Florencia)

      Els avenços tecnològics de l’última dècada han introduït una important transformació en el món laboral: l’aparició de la gestió algorítmica. Si bé el control i l’ avaluació del lloc de treball a través de mètriques de rendiment no són nous, la gestió algorítmica fa un pas de gegant en aprofitar les capacitats computacionals i d’ aprenentatge profund dels algorismes per reunir i processar grans quantitats de dades, la qual cosa permet la presa de decisions automatitzada o semiautomatitzada. A la llum d’això, alguns estudiosos han predit explícitament o implícitament un futur en què el paper dels directius humans, en particular els de nivell baix i mitjà, serà insignificant en comparació amb el dels algoritmes.
      No obstant això, davant aquesta predicció potencialment massa determinista, altres estudis han argumentat que el desplegament d’eines algorítmiques de gestió no elimina, ni eliminarà en un futur previsible, la necessitat de directius humans. De fet, els comandaments intermedis continuen sent una presència destacada i quotidiana en el procés laboral de les organitzacions malgrat el desplegament d’eines algorítmiques. Això es deu al al altri que, malgrat el potencial de la intel·ligència artificial (IA) i els algoritmes computacionals per millorar l’eficiència de les empreses, alguns trets crítics de la gestió no es poden automatitzar. L’ objectiu d’ aquest article és entendre com les eines algorítmiques remodelen el paper dels comandaments intermedis i com això, al seu torn, transforma la dinàmica del control directiu en els llocs de treball. A partir de 51 entrevistes semiestructurades amb directius i treballadors de magatzems de repartiment d’última milla -un sector que considerem revelador i crític per als nostres propòsits-, les nostres conclusions mostren que, malgrat l’automatització de diverses tasques relacionades amb la coordinació, els comandaments intermedis i baixos continuen exercint un paper crucial en les organitzacions. Aquest paper té dues facetes que semblen contradictòries però que, de fet, són complementàries.

      Data: 28/11/2023

    • Nivell d’estudis i trajectòries laborals inestables: una exploració de casos discordants

      Ponents: Alejandro González

      Institució: investigador pre-doctoral del Centre d’Estudis Sociològics sobre la Vida Quotidiana i el Treball

      Una de les variables que més influeix en la trajectòria laboral dels joves és el seu nivell educatiu. Així, les trajectòries laborals dels individus amb baix nivell educatiu són més inestables i tenen ocupacions amb menors ingressos que les d’altres individus amb diferent nivell educatiu. En aquest treball analitzem en primer lloc la relació entre el nivell educatiu i les trajectòries inestables en el mercat laboral. En segon lloc, basant-nos en una anàlisi seqüencial, classifiquem els casos segons es tracti o no de trajectòries que il·lustren cada nivell educatiu. En tercer lloc, analitzem les característiques dels contactes socials mobilitzats en funció d’ aquesta classificació. Finalment, explorem qualitativament els casos que no segueixen la norma, és a dir, els casos discordants, per explicar qualitativament què els fa discordants. Les dades utilitzades per a aquestes anàlisis procedeixen d’ una enquesta híbrida que recull informació sobre l’ ús longitudinal de contactes socials entre joves amb trajectòries laborals inestables a l’ Àrea Metropolitana de Barcelona. En el cas de les persones amb el nivell educatiu més baix, els casos discordants tenen una trajectòria laboral millor que la que solen tenir aquestes persones. La mobilització dels contactes personals és un dels motors utilitzats per aconseguir-ho. Per als que tenen un nivell educatiu intermedi, els casos discordants es caracteritzen per una elevada proporció d’ atur o inactivitat. Finalment, per a les persones amb un nivell educatiu superior, que presenten la menor proporció de casos discordants, aquests són lleugerament més precaris que els il·lustratius.

      Data: 21/11/2023

    • La incorporació dels homes als treballs de cura remunerada: Oportunitats i riscos

      Ponents: Vicent Borràs i Joan Rodríguez Soler

      Institució:Universitat Autònoma de Barcelona, Centre d’Estudis Sociològics sobre la Vida Quotidiana i el Treball

      L’estudi, un encàrrec de la Direcció General de Cures, Organització del Temps i Equitat en els Treballs, del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, busca millorar el coneixement sobre les potencialitats i els riscos que representa la incorporació dels homes a sectors d’ocupació vinculats a la cura, on tradicionalment és majoritària la presencia de les dones; l’objectiu últim és apuntar possibles línies d’actuació en el disseny de polítiques públiques de cara a la incorporació dels homes en la cura.

      Data: 31/10/2023

    • Ocupació i efectes salarials de la política del salari mínim

      Ponent: Ferran Elías

      Institució: Universitat de València

      Presentació de la seva recerca en la que fa una estimació de l’efecte del salari mínim per a tota la distribució salarial dels treballadors, tot posant en pràctica un nou enfocament empíric que és especialment apropiat per als canvis a escala nacional del salari mínim. En concret, utilitza les antigues distribucions salarials per a desenvolupar un contrafactual mitjançant la tècnica de diferències en diferències.
      Entre els resultats, s’observen efectes negatius en l’ocupació, un gran creixement salarial per als treballadors afectats i un augment significatiu dels salaris en la distribució. L’ajust de l’ocupació es produeix a través d’un augment dels acomiadaments i una disminució de les entrades.

      Data: 09/06/2023

    • Tenir cura en desigualtat, anàlisi comparada de la distribució del treball de cures no remunerades a Mèxic i a l’Argentina des del gènere i el dret

      Ponent: Camila Buffarini

      Institució: Universidad Nacional de México

      La seva investigació es proposa analitzar les convergències i les divergències en la distribució actual dels treballs de cures no remunerades a Mèxic i a l’ Argentina, a fi d’unir a la conceptualització del dret humà a la cura i als sistemes integrals de cures. L’anàlisi parteix d’ un marc teòric crític, denominat crítica de gènere al dret, incorpora les eines proveïdes per l’enfocament de drets humans, la perspectiva de gènere i la interseccionalitat i busca demostrar que la manca de reconeixement, de redistribució i de reducció del treball de cures no remunerades de les dones vulnera els drets humans a la cura, a la igualtat i a l’autonomia de les nenes i les dones.

      Data: 09/05/2023

    • Il·lustració de la construcció d’un índex multidimensional amb l’Índex de Vulnerabilitat Urbana

      Ponent: Irene Cruz

      Institució: investigadora de l’IERMB i metodòloga dins de l’àrea de cohesió social i urbana

      A les tècniques d’anàlisi utilitzades en la construcció dels índex de vulnerabilitat urbana hi predominen les estratègies de reducció de dimensions, entre les quals destaca l’anàlisi de components principals (ACP). A banda de les seves virtuts, com la simplicitat i la interpretabilitat, l’ACP té certes limitacions que cal tenir presents. D’una banda, l’ACP, com l’anàlisi factorial (AF), tracta en conjunt totes les variables, sota la premissa que totes tenen relació amb les dimensions subjacents, de manera que no permeten fer una anàlisi organitzada en dimensions. Això dificulta en gran manera la comparabilitat entre anualitats, pel fet que no es té certesa que la informació continguda en el primer factor de l’anàlisi d’una anualitat es correspongui amb la de l’anualitat següent. Per superar aquestes limitacions, a la literatura es proposen els models d’equacions estructurals, que permeten configurar una estructura factorial molt més estable a partir del control de les diverses dimensions que agrupen els indicadors que intervenen en l’anàlisi, fent-los comparables al llarg del temps. A la sessió s’il·lustrarà la metodologia seguida per construir l’Índex de Vulnerabilitat Urbana seguint aquest procediment, i s’exposarà els principals resultats obtinguts.

      Data: 25/04/2023

    • Adaptant-se als nous temps? L’emergència de pràctiques innovadores en la negociació col·lectiva

      Ponent: Óscar Molina

      Institució: Universitat Autònoma de Barcelona, Centre d’Estudis Sociològics sobre la Vida Quotidiana i el Treball

      Presentació d’un informe realitzat per a Eurofound en el qual s’analitzen les evolucions recents i les pràctiques emergents en relació amb els processos i resultats de la negociació col·lectiva, principalment en el sector privat.
      L’informe abasta els sistemes de negociació col·lectiva en deu Estats membres de la UE i analitza els efectes de la pandèmia de COVID-19 i la posterior crisi econòmica i social sobre la dinàmica de la negociació col·lectiva i els convenis col·lectius. També examina les pràctiques i innovacions que han sorgit en resposta a factors estructurals com el canvi tecnològic, les polítiques de descarbonització i neutralitat climàtica i l’envelliment de la mà d’obra. Així mateix, avalua la capacitat dels sistemes de negociació col·lectiva per a adaptar-se als canvis estructurals en el treball, la producció i el mercat laboral, així com les tendències a mig termini.

      Veure Informe aquí.

      Data: 21/03/2023

    • ¿Revolución estancada? Reflexiones teóricas y análisis empírico a través de la distribución del trabajo reproductivo en las parejas conviventes en Andalucía

      Ponent: María Cascales

      Institució: investigadora post-doctoral Margarita Salas de la Universidad de Sevilla

      Data: 23/05/2023

    • Més enllà de la classificació errònia: la gestió algorítmica com a desafiament a la relació laboral normalitzada

      Ponent: Tiago Vieira

      Institució: European University Institute

      La presència en general no regulada de tècniques de governança algorítmica en el procés laboral dels missatgers curtcircuita el que d’una altra manera seria una relació laboral estàndard, soscavant així els esforços regulatoris del Govern espanyol. En gran mesura, això es deriva de les possibilitats de vigilància ofertes per la gestió algorítmica, aprofitades pels gerents humans de manera que comprometen els fonaments normatius de la relació laboral a través de la violació sistemàtica de la privacitat dels treballadors, la inducció de comportaments perillosos, la disminució de l’ autonomia dels treballadors i les restriccions al dret a la informació.

      Data: 28/02/2023

    • Els processos de mobilitat social en perspectiva comparada entre Xile i Espanya

      Ponent: Cristian Segura-Carrillo

      Institució: Universitat Autònoma de Barcelona, Centre d’Estudis Sociològics sobre la Vida Quotidiana i el Treball

      El seminari té com a objectiu presentar les anàlisis de desigualtat social des de la perspectiva de la mobilitat social, comparant Espanya i Xile, països que presenten en comú un procés d’industrialització tardana, tot i que representen contextos diferents en el nivell de desenvolupament i model social.

      En aquest sentit, seguint la tradició de recerca sobre estratificació social i mobilitat del Research Commitee 28 de la ISA, es planteja un disseny quantitatiu utilitzant fonts d’informació secundàries, amb bases nacionals per a Xile i Espanya. Es realitza una anàlisi per cohorts i per sexe. Es considera a la classe social com a eix analític des de la perspectiva de EGP (Erikson, Golthorpe i Portocarrero, 1979, 1993) i els ajustos proposats per Ganzeboom i Treiman (1996) que donen suport a la comparació internacional, per a això s’utilitza una categorització de 6 classes. S’analitza la mobilitat absoluta observant l’estructura social en tots dos països, així com la mobilitat relativa per a estudiar la igualtat d’oportunitats utilitzant models log-lineals. Com a resultat s’observen diferències per gènere i per cohorts. No obstant això, tot i que el pes de l’origen social ha disminuït, continua present en els moviments intergeneracionals de classe. En particular, per al cas xilè és molt més arrelada aquesta associació per a tots dos sexes, en el cas espanyol els homes tendeixen a una major associació origen-destino social, però les dones disminueixen considerablement aquesta associació. En tots dos països l’efecte de l’expansió educativa resulta clau en la mobilitat social.

      Data: 24/01/2023

  • 2022
    • Quan Dona ja no s’escriu amb M de Mare. Un estudi sobre dones professionals que decideixen no exercir la maternitat

      Ponent: Tania Corsetti

      Institució: Universidad Nacional de Rosario (UNR)

      L’existència de dones que decideixen no ser mares en un context laboral on el conflicte entre el treball reproductiu –com a resultat de l’exercici de la maternitat- i el treball productiu adquireixen una intensitat com mai abans en la història del capitalisme, va conduir a la construcció d’una recerca, la problemàtica de la qual refereix a la incidència del desenvolupament i treball professional en la decisió de no exercir maternitats, i la seva relació amb els processos identitaris que construeixen dones treballadores.

      Data: 21/11/2022

    • Treballadors espanyols a Holanda: una radiografia del sistema d’explotació en el sector de la distribució i la logística

      Ponent: Sander Junte

      Institució: Universitat Autònoma de Barcelona, Centre d’Estudis Sociològics sobre la Vida Quotidiana i el Treball

      La precarietat i falta d’oportunitats que caracteritza el mercat de treball espanyol ha portat que, al llarg dels últims anys, molts espanyols hagin triat fer el pas a altres països, entre ells els Països Baixos. En contra de l’esperat, aterren en un sistema de dures condicions de treball i vida. En el seminari, s’ exposaran els principals resultats d’ un projecte de recerca que tenia com a objectiu conèixer aquest sistema i les experiències d’ una colònia de treballadors espanyols en ell.

      Data: 25/10/2022

    • Racisme, lloc i espai: Els santuaris blancs, els museus estatunidencs i el manteniment de l’statu quo

      Ponent: David G. Embrick

      Institució: University of Connecticut

      L’Institut d’Art de Chicago -un museu reconegut a nivell nacional- com un santuari blanc, és a dir, un espai institucional blanc dins d’un sistema social racialitzat que serveix per reafirmar als blancs la seva posició dominant en la societat. L’ objectiu d’ aquest article és destacar com els museus creen i mantenen espais blancs dins del context més ampli de ser una institució per al públic en general.

      Data: 14/06/2022

    • L’assetjament sexual i per raó de sexe al món laboral: una aproximació qualitativa

      Ponents: Sara Moreno i Vicent Borràs

      Institució: Universitat Autònoma de Barcelona, Centre d’Estudis Sociològics sobre la Vida Quotidiana i el Treball

      L’objectiu principal de l’estudi és realitzar l’aproximació qualitativa a l’assetjament sexual i per raó de sexe a fi de conèixer les percepcions, les experiències i els imaginaris socialment compartits que formen part del fenomen en el món laboral. Concretament, es tracta de fer una anàlisi del rerefons sociocultural que actua com a context i suport de l’existència i persistència de l’assetjament sexual i per raó de sexe més enllà de la seva quantificació. En aquest sentit, els objectius específics inclouen identificar, descriure i explicar els factors socials que fan possible el fenomen, així com els elements de canvi i continuïtat que s’han donat al llarg dels últims anys. Finalment, els resultats obtinguts permeten apuntar algunes recomanacions al respecte de les línies d’actuació, així com un conjunt de suggeriments pel disseny d’una eventual enquesta sobre violències masclistes a l’àmbit laboral.

      Data: 24/05/2022

    • L’efecte de la formació ocupacional sobre l’ocupació

      Ponent: Álvaro Fernández Junquera

      Institució: Universitat Autònoma de Barcelona, Centre d’Estudis Sociològics sobre la Vida Quotidiana i el Treball

      Es presenta un estudi finançat pel Servei d’Ocupació de Catalunya i aborda una de les polítiques actives de mercat laboral que implementen els serveis públics d’ocupació a Espanya, en concret la formació ocupacional. Aquestes accions, dirigides prioritàriament al col·lectiu de persones desocupades, consisteixen en l’oferta de cursos de formació emmarcats en el sistema laboral. En el treball que s’exposa s’avalua l’efecte causal de la participació en cursos de formació ocupacional sobre la probabilitat d’aconseguir ocupació, a partir de les dades de la “Enquesta de Transició Educativa-Formativa i Inserció Laboral” i la “Enquesta d’Inserció Laboral dels Titulats Universitaris”, totes dues publicades per l’INE en 2019.

      Data: 26/04/2022

    • Les polítiques actives d’ocupació com a font indirecta de capital social entre les persones joves amb trajectòries d’inserció precàries

      Ponents: Joan Miquel Verd i Joan Rodríguez Soler

      Institució: Universitat Autònoma de Barcelona, Centre d’Estudis Sociològics sobre la Vida Quotidiana i el Treball

      La situació del col·lectiu de joves en relació amb la seva inserció en el mercat de treball és una constant en les agendes institucionals i de recerca en el marc de la Unió Europea. Les recents crisis econòmiques i sanitàries no han fet més que augmentar la preocupació per la inserció d’aquest col·lectiu. Les polítiques actives d’ocupació han estat un dels instruments utilitzats per millorar la inserció laboral de les persones joves. No obstant això, l’orientació d’aquestes polítiques ha estat posada en dubte a causa de l’escassa efectivitat que sovint han mostrat. La perspectiva longitudinal adoptada en l’article permet aprofundir en la comprensió del paper que les polítiques actives d’ocupació poden tenir en les trajectòries o itineraris d’inestabilitat laboral del col·lectiu de joves. Els resultats apunten a una escassa capacitat d’aquestes polítiques a l’hora de modificar les trajectòries juvenils i a la baixa percepció que les persones joves tenen d’elles com a instruments correctors o de millora de les seves trajectòries.

      Data: 22/02/2022

  • 2021
    • Com més busques, menys trobes: sol·licitants d’ocupació poc qualificats i recerca de feina online

      Ponents: Guillaume Dumont

      Institució: Investigador del Centre de Recherche OCE de Emlyon Business School

      Basant-se en entrevistes en profunditat amb treballadors aturats, aquest estudi explora com els sol·licitants d’ocupació poc qualificats experimenten el procés de recerca de feina en línia. En prendre com a punt de partida la digitalització de l’accés als mercats laborals, descobrim tres activitats principals: elaboració, sol·licitud, revisió, centrals per al procés de cerca de feina en línia i analitzem el seu acompliment per part dels sol·licitants d’ocupació. Mostrem que el seu ús de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) amb fins d’ocupació provoca fortes tensions i dilemes que configuren la forma en què experimenten la recerca de feina, cosa que en última instància els impedeix utilitzar les TIC per assegurar la feina, però també augmenta la seva vulnerabilitat en el mercat laboral.

      Data: 24/11/2021

    • El disseny i funcionament de l’FP Dual i les seves implicacions en la transició escola-treball a Catalunya

      Ponents: Daniel Barrientos

      Institució: Universitat Autònoma de Barcelona, Centre d’Estudis Sociològics sobre la Vida Quotidiana i el Treball

      La modalitat d’alternança dual en formació professional sorgeix a Espanya com a part de les polítiques europees per afavorir la formació i l’ ocupació juvenil. Tanmateix, l’absència de legislació detallada, els alts nivells d’ atur i l’absència de recursos, fruit de la crisi econòmica, o el paper insuficient de l’ administració pública, han desembocat en una sèrie de limitacions de la implementació del model. Aquestes han estat solucionades de maneres diverses entre Comunitats Autònomes, sectors productius, instituts i empreses, generant diferències significatives entre els models actuals a Espanya. Tot plegat impedeix concloure que l’FP dual, per si sola, afavoreixi la transició escola-treball, sinó que existeixen una sèrie de condicions que s’ han de complir en la seva implementació per aconseguir els efectes positius que es pretenen. Davant d’aquest procés, l’article estudia les perspectives dels actors socials que participen i posen en pràctica el model per analitzar el desenvolupament i possibilitats de l’FP dual.

      Data: 20/10/2021

    • Motors de la integració del mercat laboral dels joves a les regions europees

      Ponents: Rosario Scandurra

      Institució: investigador Juan de la Cierva del Departament de Sociologia de la UAB

      Les disparitats territorials i els mercats laborals dels joves s’han considerat sovint com temes separats, a causa dels desafiaments en la disponibilitat de dades. Per tant, la investigació comparativa regional o subregional sobre la integració del mercat laboral dels joves (YLMI) ha estat escassa. En aquest article, abordem aquesta bretxa presentant una mesura de YLMI que cobreix una àmplia gamma d’indicadors i dóna llum sobre la divisió territorial de la UE d’oportunitats per als joves a nivell regional. Per construir l’índex YLMI, utilitzem el benefici del dubte, una metodologia fonamental sobre indicadors compostos (IC) que combina la seqüència amb ponderacions condicionals basades en el rang de cada subindicador. Per comprovar la utilitat de l’YLMI, analitzem l’evolució de l’YLMI regional a la UE abans i després de la crisi econòmica; i les tendències d’homogeneïtzació o diferenciació en els territoris de la UE. A més, vam investigar fins a quin punt les condicions d’ocupació, l’oferta d’habilitats i els recursos tecnològics expliquen les variacions interregionals en YLMI.

      Data: 29/06/2021

    • Canvis en els temps, canvis en els treballs: La masculinització del treball domèstic i la feminització del treball de cura

      Ponents: Vicent Borràs i Sara Moreno

      Institució: Universitat Autònoma de Barcelona, Centre d’Estudis Sociològics sobre la Vida Quotidiana i el Treball

      Presentació dels resultats d’una recerca que tenia com a objectiu analitzar els canvis en els usos del temps, partir de l’anàlisi comparativa de les dues edicions de la Encuesta de Empleo del Tiempo 2020/03 – 2009/10. Els principals resultats mostren que s’ha produït un canvi generacional en les dedicacions al treball domèstic i al treball de cura, tant per part de les dones com per part dels homes; no s’ha donat un repartiment del treball, sinò canvis en les dedicacions a determinades tasques.

      Veure presentació

      Data: 26/05/2021

    • Anàlisi dels règims de gènere de les organitzacions polítiques: una comparativa segons el grau d’institucionalització

      Ponent: Núria Alcaraz

      Institució: Universitat Autònoma de Barcelona, Centre d’Estudis Sociològics sobre la Vida Quotidiana i el Treball

      L’objectiu d’aquesta investigació és conèixer els efectes del grau d’institucionalització de les organitzacions polítiques en les relacions de gènere que s’hi estableixen. L’anàlisi de les relacions de gènere en la participació política s’ha centrat majoritàriament en la manca d’interès de les dones per la política i per com la seva posició social dificulta la seva participació en l’espai públic. No obstant, posar el focus en l’anàlisi de les organitzacions polítiques, i en com aquestes produeixen i reprodueixen normes i pràctiques de gènere permet anar més enllà i entendre com les relacions de gènere tenen lloc en el dia a dia de les organitzacions configurant els seus règims de gènere. La majoria d’estudis han tractat de manera separada els partits polítics i els moviments socials. La pregunta principal d’aquesta investigació rau en qüestionar-se si el grau d’institucionalització de les organitzacions polítiques efecte en la configuració dels seus règims de gènere i en la seva possibilitat de transformar-se cap a organitzacions més equitatives. Per a fer-ho, es caracteritza, mitjançant una estratègia qualitativa, l’estructura generitzada del temps, la segregació horitzontal i vertical de les tasques i les agències i resistències al canvi de tres casos d’estudi representatius dels diferents graus d’institucionalització. A la vegada, s’incorpora la perspectiva interseccional per explicar com els règims de gènere tenen efectes diferenciats en funció de la posició social de les dones.

      Data: 24/03/2021

    • Negociar en xarxes. Un enfocament relacional i comparatiu a la negociació col·lectiva

      Ponent: Òscar Molina

      Institució: Universitat Autònoma de Barcelona, Centre d’Estudis Sociològics sobre la Vida Quotidiana i el Treball

      L’anàlisi de la coordinació de la negociació col·lectiva ha portat sempre l’atenció d’acadèmics i actors polítics des d’inicis de la dècada dels 90. Originalment, la coordinació era considerada com una dimensió de la negociació col·lectiva. Malgrat tot, els indicadors utilitzats per al seu estudi han reflexat generalment característiques estructurals de la negociació, proporcionant molt poca informació sobre els processos i les relacions que sustenten la coordinació. Així doncs, l’objectiu principal de l’estudi és proporcionar una avaluació alternativa de com es dur a terme la coordinació en diferents àmbits.

      Data: 24/02/2021

  • 2020
    • Representación sindical y activismos feministas. La experiencia de la Intersindical de mujeres en Argentina

      Ponent: Tania Rodríguez

      Institució: Universidad de Buenos Aires

      Data: 10/03/2020

    • Digitalization in the Retail Sector: a Comparative Case Study Between Italy And Spain Industrial Relations’

      Ponent:  Arianna Marcolin

      Institució: Scuola Superiore Sant’Anna (Pisa)

      En aquest moment de profunds canvis en tots els aspectes de la societat, també el sector minorista s’ha vist alterat per les innovacions tecnològiques, que s’han identificat com la difusió d’estratègies multi-canal, la introducció de la pantalla tàctil i l’aplicació de tauletes i polseres per als treballadors. Aquests canvis haurien de millorar l’experiència comercial dels consumidors però, al mateix temps, tenir conseqüències per a les condicions laborals, influir en les accions empresarials d’associació i sindicats i, finalment, donar forma al contingut dels convenis col·lectius. En particular, pel que fa a les estratègies sindicals, aquesta recerca té per objecte identificar tres categories diferents de reaccions: negligència, rebuig i acolliment, a fi de proporcionar una categorització útil per a analitzar les accions sindicals també en altres sectors.

      Preresentació

      Data: 11/02/2020

  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013