Diàleg social en els serveis de benestar. Relacions d’ocupació, Mercat laboral i Agents socials en els serveis de cura – SOWELL

El mercat laboral europeu en el sector del benestar s’està fent especialment rellevant en termes d’ocupació, atès que aproximadament el 20% de la mà d’obra europea està actualment ocupada en aquest sector, mentre que a la fi dels anys noranta es trobava entorn del 15%. Entre els àmbits més dinàmics es troben els serveis d’atenció i cura, en particular els socioeducatius per a nens de 0 a 5 anys i els serveis socials i sanitaris per a persones grans. Els serveis de cura han atret cada cop més l’atenció de les institucions europees també com a part de l’estratègia de “inversió social” per la capacitat d’alleujar (especialment a les dones) als treballadors de les responsabilitats de cura, mobilitzant així el “potencial productiu” dels ciutadans. El creixement dinàmic del sector de la cura ha desencadenat una pluralitat sense precedents en la seva provisió, incloent-hi organitzacions públiques, privades amb i sense finalitat de lucre, i cuidadors individuals. En una xarxa tan complexa, el mercat laboral ha conegut una fragmentació en la regulació laboral dins i entre països, la qual cosa implica creixents desigualtats i un deteriorament general de les condicions de treball. Malgrat la importància, aquestes qüestions han atret una recerca sistemàtica limitada en l’àmbit de les relacions industrials i els estudis laborals. En conseqüència, el projecte SOWELL pretén examinar el sector dels serveis de cura des d’una perspectiva de relacions laborals, com un nou escenari per a crear solidaritat i coordinació del mercat laboral a través d’institucions de diàleg social a Europa.
Aixi doncs, el projecte se centra en les condicions de treball, les institucions de relacions laborals i les estratègies dels interlocutors socials en l’àmbit dels serveis d’atenció i cura a les persones, tot adoptant una perspectiva comparada a diversos nivells, que vincula l’evolució que té lloc a escala europea amb la que té lloc a escala nacional en un context institucional i regulador diferent: Dinamarca, Alemanya, Itàlia, els Països Baixos, Eslovàquia i Espanya.

Data d’inici: 01/07/2020
Data fi: 31/12/2022
Finançament: DG Employment, Social Affairs and Inclusion, EUROPEAN COMMISSION
Referència: VS/2020/0242
Investigador principal: Oscar Molina
Equip: Alejandro Godino, Joan Rodríguez-Soler

Accions de divulgació

Pàgina web del projecte

Programa National Workshop. Barcelona (20/12/2022)

Aquesta entrada ha esta publicada en Línies de recerca, Projectes en curs, Projectes en curs, Projectes en curs, Projectes europeus, Recerca, Relacions laborals i organització del treball, Tots. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.