Desenvolupament local, social i sostenible amb generació d’ocupació

Aquest projecte d’investigació proposa una hipòtesi alternativa de desenvolupament local, caracteritzada per un procés econòmic que pretén tenir en compte les noves necessitats tant socials com ecològiques que haurien d’entrar en el camp del benestar de les nostres comunitats, creant al mateix temps una ocupació qualificable com a “bona ocupació”. La hipòtesi posa com a condició que en aquest desenvolupament intervinguin l’administració, les empreses i la comunitat.
La investigació planteja verificar aquesta hipòtesi en diversos ajuntaments d’una gran regió metropolitana, amb els següents objectius:
a) analitzar els discursos i actituds dels agents socials que permetin veure fins a quin punt comença a estar present o no la consciència d’aquesta alternativa,
b) estudiar el procés real de desenvolupament local en el seu conjunt en aquests ajuntaments amb atenció als objectius i programes que proposa i a la implicació de la societat en els mateixos,
c) prendre en consideració particularment algunes polítiques concretes que tenen a veure amb el que hem anomenat noves necessitats,
d) detectar els punts forts i febles, els obstacles i les oportunitats que apareixen en el procés des del punt de vista de l’alternativa assenyalada.

 

Data d’inici: 01/12/2005

Data fi: 01/12/2008

Finançament: MINISTERIO DE EDUCACIÓN Y CIENCIA

Referència: SEJ2005-040078

Investigador responsable: Fausto Miguélez

Equip: Antonio Martín, Carlos Lozares, Teresa Torns, Andreu Lope, Ramon de Alòs-Moner, Pilar Carrasquer, Pedro, López, Vicent Borràs, Joan Miquel Verd, Joel Martí, Tomás García

Documents i publicacions:

MARTÍN ARTILES, Antonio ; CARRASQUER i OTO, Pilar ; RODRÍGUEZ SOLER, Joan ; MOLINA ROMO, Óscar (2010): “Governança local i política d’innovació”. Revista Catalana de Sociologia, Núm. 25, pp. 7-26.

MARTÍN ARTILES, Antonio; MOLINA, Óscar; CARRASQUER, Pilar; RODRÍGUEZ SOLER, Juan (2010): “El actor social en las políticas de desarrollo local y de innovación tecnológica”. Sociología del Trabajo, nº 68, pp. 51-80.

TORNS, Teresa; CASTELLÓ, Laia; RECIO, Carolina (2009): “El desarrollo local y el bienestar de la ciudadanía: ¿una relación necesaria?”. Revista Internacional de Organizaciones (RIO), Nº 3, pp. 111-129.

 

Divulgació:

Jornada “Estratègies de desenvolupament local a les àrees metropolitanes: el cas de Barcelona”:

Aquesta entrada ha esta publicada en Desenvolupament i polítiques locals, General, Línies de recerca, Projectes finalitzats, Projectes finalitzats, Projectes finalitzats, Projectes I+D, Recerca, Tots. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.