Característiques del treball en resorts tot-inclòs de la República Dominicana

Ponent: Ernest Cañada

Institució: investigador de la Universitat de les Illes Balears i membre d’Alba Sud

El creixement del turisme a la República Dominicana ha estat constant des dels anys 90. Després de la interrupció a causa de la pandèmia de la COVID-19, la seva reactivació ha estat encara més forta i el país ha liderat el creixement turístic al Carib. La principal zona en la qual s’ha assentat aquest desenvolupament ha estat l’àrea de Macao a Punta Cana, a la província de La Altagracia. Aquest desenvolupament ha estat gestionat sobretot per cadenes hoteleres, majoritàriament espanyoles, sota la fórmula del tot inclòs. Aquest model ha estat analitzat críticament per l’escassa integració que genera en el seu entorn, reproduint dinàmiques d’exclusió. També hi ha hagut una forta atenció per fenòmens associats al turisme sexual. No obstant això, s’ha prestat menys atenció a les característiques i qualitat de l’ocupació que genera, així com en les seves relacions laborals.
Aquesta presentació té com a objectiu compartir una recerca en curs que pretén ampliar la comprensió del tipus d’ocupació que generen els resorts tot inclòs en relació amb les seves condicions d’ocupació i les seves relacions laborals. La recerca, de caràcter bàsicament etnogràfica, s’ha desenvolupat a través de cinc estades entre 2017 i 2023, amb observació directa en tres àrees (dins d’hotels, a El Hoyo Friusa, un suburbi de Bávaro, i a la ciutat dormitori d’Higüey, a la mateixa província de La Altagracia) i entrevistes en profunditat a 140 persones (treballadors i directius d’hotels i professionals vinculats al sector). Els resultats de la recerca posen en evidència com els baixos salaris converteixen als hotels en llocs on els treballadors tracten constantment d’aconseguir altres ingressos per múltiples vies. A més, les polítiques de flexibilitat i estalvi de costos imposades per les empreses generen pèssimes condicions d’ocupació i de treball. Finalment, l’absència d’una organització sindical de classe fa que els treballadors i treballadores no puguin defensar les seves demandes a través d’organitzacions que responguin als seus interessos. En conseqüència, tracten de resoldre les seves preocupacions amb formes de protesta informals. El creixement turístic hoteler basat en el tot inclòs no ha anat acompanyat d’una ocupació decent, sinó que ha aguditzat la pobresa laboral i la precarietat de forma molt intensa.

Data: 21/05/2024

Aquesta entrada ha esta publicada en Divulgació, General, Seminaris QUIT, Seminaris QUIT 2024. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.