Canvis en el treball domèstic i de cures: de l’especialització de gènere a l’arrossegament de tasques?

L’objectiu de la recerca és aprofundir en l’anàlisi de les tendències de canvi que es donen al voltant del repartiment del treball domèstic i de cures des de la perspectiva de gènere. En concret, es formula la següent pregunta d’investigació: Quins factors faciliten la distribució igualitària del temps dedicat a les tasques domèstiques?

Es parteix de la discussió teòrica sobre les transformacions en els usos del temps entre dones i homes; de les investigacions que evidencien la convergència de gènere com un procés lent i desigual (Sullivan and Gershuny 2018); així com de les anàlisis que aborden l’especialització, complementarietat i substitució en el repartiment de les tasques (Treas 2006; Lippe & Treas 2017).

Prenent com a referència aquests debats, es planteja com a línia d’hipòtesi l’existència d’una tendència de canvi on la realització de determinades tasques arrossega la responsabilitat d’altres. Des d’aquesta perspectiva, s’argumenta que l’arrossegament de tasques disminueix l’especialització de gènere en la realització de les mateixes i, per tant, afavoreix la complementarietat entre dones i homes amb un patró més igualitari.

Per tal de donar resposta als interrogants formulats, es proposa realitzar una anàlisi factorial amb les dades de l’EET (INE 2009-2010) per captar les cadenes d’arrossegament entre tasques i definir els perfils sociològics que les realitzen.

Data inici: 01/06/2022
Data fi: 30/05/2023
Finançament: Recursos propis
Investigadora principal: Sara Moreno Colom
Equip: Vicent Borràs Català; María Cascales Mira

Aquesta entrada ha esta publicada en Convenis, Gènere i treball, Projectes en curs, Projectes en curs, Projectes en curs, Projectes en curs, Recerca, Temps, treball i vida quotidiana, Tots. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.