Blanca Valdivia

Equip / Personal docent i investigador

Blanca Valdivia

Investigadora post-doctoral Juan de la Cierva

Blanca és Doctora (2021) en Gestió i Valoració Urbanística i Arquitectònica per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona de la Universitat Politècnica de Catalunya.  La seva tesi és “Ciutat Cuidadora: Qualitat de vida urbana des d’una perspectiva feminista”. És llicenciada en Sociologia per la Universitat Complutense de Madrid.

Ha estat cofundadora de la Cooperativa Col·lectiu Punt 6, entitat de referència en l’àmbit de l’urbanisme feminista a Catalunya i a nivell internacional. Amb Col·lectiu Punt 6 han publicat l’assaig “Urbanisme Feminista. Per una transformació radical dels espais de vida” i 7 guies sobre urbanisme i mobilitat amb perspectiva de gènere.

Entre 2009-2015 va ser investigadora al Centre de Política i Valoracions de Sòl de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (UPC) en diferents projectes sobre habitatge, espai públic i immigració.

Ha impartit nombroses formacions sobre urbanisme i cures amb perspectiva de gènere per a personal tècnic d’institucions públiques i diverses Universitats d’Espanya i Llatinoamèrica (Universitat Complutense, Universitat Autònoma de Madrid, Universitat de Còrdova, Universitat de Buenos Aires, Universitat de Concepción, Universitat de Montevideo…). Ha estat professora associada al Departament de Geografia de la UAB.

Ha publicat articles científics i divulgatius sobre el concepte de ciutat cuidadora, del qual ha estat una de les primeres impulsores.

El 2021 va guanyar el premi Francesca Bonnemaison de la Diputació de Barcelona pel projecte “Ecosistema urbà de suport a la cura als municipis de Barcelona”. Premiada en la convocatòria oberta de Future Architecture Platform 2021, amb el projecte “The Caring city”. El 2020 el seu projecte “Creació d’una xarxa de refugis ambientals i de cura al barri de Prosperitat” va rebre el Premi 8 de març de l’Ajuntament de Barcelona 2020.

Universitat Autònoma de Barcelona
Departament de Sociologia
Campus UAB- Edifici B
08193 Cerdanyola del Vallès (Barcelona)
Spain

blanca.valdivia@uab.cat

CV

 

 

Interessos de recerca

La seva principal línia de recerca se centra a analitzar el vincle entre les característiques urbanes i l’ organització social de la cura. Ha contribuït a la construcció del marc conceptual de la “Ciutat Cuidadora”, com un concepte que busca articular les necessitats de les persones per poder cuidar en els espais urbans.

La investigació que està duent a terme en QUIT a través de la beca Juan de la Cierva és “Infraestructures urbanes públiques i comunitàries de suport a l’atenció”. El punt de partida és la discussió teòrica al voltant de l’ organització social de la cura i l’ evidència empírica de les darreres dècades que suggereixen una crisi en el sistema públic de cures, a causa de l’ augment de la població necessitada de cures de forma contínua i a les deficiències estructurals. del sistema de benestar.

La recerca proposa aprofundir en l’ estudi de les infraestructures urbanes com a element fonamental per brindar un suport físic a la gestió i prestació de cures, tant des de la dimensió comunitària, com des de la política pública.

Publicacions destacades

Valdivia, Blanca y Ortiz Escalante, Sara (2024) Feminist Urban Planning: Women Transforming Territories through Participatory Action Methods. A: Miguel Martínez:  Research Handbook on Urban Sociology Ed: Routledge

Valdivia, Blanca (2024) Recursos urbans de suport a les cures als municipis de Barcelona. Diputació de Barcelona

Valdivia, Blanca (2023) Territorios cuidadores. La propuesta de la bioregión desde la dimensión de los cuidados. A: Nerea Moran & José Luis Fernández: BIORREGIONES. De la globalización imposible a las redes territoriales ecosostenibles. Editorial Icaria

Valdivia, Blanca (2022) Ciudades que cuidan: transformar el espacio para priorizar la vida. Barcelona Metropolis

Aquesta entrada ha esta publicada en El QUIT, Equip, General, Personal Docent i Investigador. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.