Avaluació de les Polítiques del Mercat de Treball en el Sud d’Europa: la importància dels actors

El projecte analitza les condicions en termes institucionals i de polítiques d’ocupació, que permetin augmentar l’eficàcia de les polítiques del mercat de treball a Portugal i Espanya.
Al llarg dels últims quinze anys, el paradigma de flexicurity s’ha convertit en l’esquema dominant per orientar les polítiques d’ocupació als països de la UE. Mesures actives (sobretot a través de la formació) constitueixen l’eix principal de les polítiques d’ocupació. No obstant això, malgrat l’augment en els recursos destinats a les polítiques actives i de forma més general, l’èmfasi creixent en les polítiques de flexicurity, els resultats tant pel que fa a la creació quantitativa d’ocupació com la millora de la qualitat en les seves condicions han estat modests. En particular, l’escassa eficàcia d’aquestes polítiques ha quedat palesa durant la recent crisi econòmica, que ha suposat en gran mesura un abandó de molts dels aspectes del paradigma d’activació. Encara que en gran mesura aquests pobres resultats són una conseqüència de les característiques estructurals de les economies del sud d’Europa, existeixen indicis que ens fan pensar també en la necessitat de re-avaluar les condicions institucionals que afavoreixen una major efectivitat a les polítiques d’ocupació. Aquest constitueix l’objectiu principal del projecte, que analitzarà comparativament, entre altres aspectes, les complementarietats institucionals i entre polítiques.

Data d’inici: 01/12/2011

Data fi: 01/12/2013

Finançament: Ministerio de Economía y Competitividad

Investigador responsable: Oscar Molina (España) / Alan Stoleroff (Portugal)

Equip: Fausto Miguélez, Antonio Martín-Artiles, Alejandro Godino

Aquesta entrada ha esta publicada en General, Línies de recerca, Ocupació i transformacions en el mercat de treball, Projectes finalitzats, Projectes finalitzats, Projectes finalitzats, Projectes I+D, Recerca, Tots. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.