Anàlisi exploratòria de la recollida informal de residus a la ciutat de Granollers

A Catalunya coexisteixen un sector formal de gestió de residus, gestionat principalment per municipis i altres administracions públiques, i, al mateix temps s’observa una gestió informal de residus, que actua tant dins com fora del sector formal.
La hipòtesi principal d’aquest treball és que el sector informal està contribuint i millorant els objectius de les polítiques públiques respecte al desviament de deixalles i la recuperació de materials, però és aquest un treball que no rep cap reconeixement i sí que suporta nombroses desigualtats i injustícies. En aquest sentit, l’objectiu de l’estudi és identificar les contribucions i els dèficits del sector informal de residus cap al sistema general de residus des de la mirada de la justícia ambiental.
La primera fase d’aquest projecte inclou un estudi de cas amb recicladors informals a la ciutat de Granollers, que inclou qüestionaris, entrevistes en profunditat, participació observacional i anàlisi. La segona fase s’estén a la resta de Catalunya amb entrevistes en profundad i anàlisis per a determinar els impactes generals i les contribucions dels recicladors al sector formal de gestió de residus.

 

Data inici: 25/09/2018
Data fi: 28/09/2019
Finançament: ECOEMBES
Referència: 16881
Investigador principal: Josep Espluga
Equip: Michael Rendon, Julián Porras, Astou Toure


Publicacions

Rendon, Michael; Espluga-Trenc, Josep & Verd, Joan Miquel (2021). Assessing the functional relationship between the formal and informal waste systems: A case-study in Catalonia (Spain). Waste Management, 131, 483–490. https://doi.org/10.1016/j.wasman.2021.07.006

Aquesta entrada ha esta publicada en Convenis, Desenvolupament i polítiques locals, Línies de recerca, Projectes finalitzats, Projectes finalitzats, Projectes finalitzats, Recerca, Tots. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.