Anàlisi de temes econòmics per donar resposta a la covid-19. Observatori Social i Laboral per a Cuba

Cuba es troba impulsant un procés de transformacions denominat “actualització del model econòmic” que constitueixen una oportunitat estratègica en termes de desenvolupament perquè aborden nodes crítics del model econòmic, però imposen un conjunt de desafiaments socials i laborals que necessitaran un seguiment específic des de la política social i les institucions públiques.

El Sistema de les Nacions Unides (SNU) al país comença la implementació del seu nou Marc de Cooperació per al Desenvolupament Sostenible (2020-24) signat amb el govern de Cuba responent a prioritats nacionals i locals en desafiaments clau de desenvolupament que el SNU pot acompanyar per a implementar al país l’Agenda global 2030 per al Desenvolupament Sostenible.

La COVID-19 agrega desafiaments sense precedents en termes de resposta política. Per a contenir la propagació del virus i garantir la capacitat de resposta dels sistemes de salut i assistència social els governs enfronten decisions de política pública complicades en contextos de recursos escassos, i mercats laborals amb alts nivells d’informalidad. Si bé el context abans descrit difereix substancialment d’un país a un altre, una resposta política efectiva davant COVID-19 deu simultàniament: (1) defensar els sistemes de salut del col·lapse per a minimitzar les morts per COVID-19 i altres causes; (2) protegir els treballadors que perden ingressos; (3) protegir l’ocupació, i l’activitat productiva i (4) trobar les fonts per a finançar la despesa fiscal addicional requerit.

En aquestes condicions, és crític per als governs disposar d’informació analítica per a prendre decisions en matèria de política pública i en aquest objectiu el present projecte produeix una sèrie d’informes analítics per a facilitar, en aliances amb actors nacionals i territorials, iniciatives que contribueixin a donar respostes socioeconòmiques a la covid-19 i a la implementació d’Observatoris Socials i Laborals.

Data d’inici: 09/12/2020
Data de fi: 30/04/2021
Finançament: Oficina de las Naciones Unidas para el Desarrollo- Cuba
Referència oficial: 20-CUB-248
Investigador principal: Antonio Martín Artiles

Aquesta entrada ha esta publicada en Convenis, Desenvolupament i polítiques locals, Línies de recerca, Projectes finalitzats, Projectes finalitzats, Projectes finalitzats, Recerca, Tots. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.