A Catalunya coexisteixen un sector formal de gestió de residus, gestionat principalment per municipis i altres administracions públiques, i, al mateix temps s’observa una gestió informal de residus, que actua tant dins com fora del sector formal.
La hipòtesi principal d’aquest treball és que el sector informal està contribuint i millorant els objectius de les polÃtiques públiques respecte al desviament de deixalles i la recuperació de materials, però és aquest un treball que no rep cap reconeixement i sà que suporta nombroses desigualtats i injustÃcies. En aquest sentit, l’objectiu de l’estudi és identificar les contribucions i els dèficits del sector informal de residus cap al sistema general de residus des de la mirada de la justÃcia ambiental.
La primera fase d’aquest projecte inclou un estudi de cas amb recicladors informals a la ciutat de Granollers, que inclou qüestionaris, entrevistes en profunditat, participació observacional i anà lisi. La segona fase s’estén a la resta de Catalunya amb entrevistes en profundad i anà lisis per a determinar els impactes generals i les contribucions dels recicladors al sector formal de gestió de residus.
Data inici: 25/09/2018
Data fi: 28/09/2019
Finançament: ECOEMBES
Referència: 16881
Investigador principal: Josep Espluga
Equip: Michael Rendon, Julián Porras, Astou Toure
Publicacions
Rendon, Michael; Espluga-Trenc, Josep & Verd, Joan Miquel (2021). Assessing the functional relationship between the formal and informal waste systems: A case-study in Catalonia (Spain). Waste Management, 131, 483–490. https://doi.org/10.1016/j.wasman.2021.07.006