La legislació immigratòria espanyola (LOE, 2009) planteja entre els seus principals objectius la integració social dels immigrants, ja sigui per una període limitat o per una permanència més llarga o un assentament definitiu al país. D’aquesta integració depèn, en part, la cohesió de tota la societat. Ara bé, l’eix fonamental d’aquesta integració social, continua sent la integració laboral: això es tradueix en que l’immigrant tingui unes condicions de vida acceptables en el present i perspectives de millora en el futur en base al seu treball. Sense aquesta, cap de les polítiques socials té efectes consistents a llarg termini; aquestes polítiques són molt importants, fins i tot crucials en temps de crisi, però són complementàries a la integració laboral.
En aquest marc, la investigació es proposa com a objectiu general la comparació entre els itineraris laborals d’autòctons i immigrants en temps de crisi i en relació amb els que es donaven en el període d’expansió econòmica.
Data inici: 01/09/2012
Data fi: 30/06/2014
Finançament: Fundació “la Caixa”
Investigador responsable: Fausto Miguélez
Equip: Ramon de Alós-Moner, Óscar Molina, Antonio Martín, Sara Moreno, Alejandro Godino
Coordinador estadístico: Pedro López-Roldán
Documents i publicacions:
MIGUÉLEZ, Fausto; LÓPEZ-ROLDÁN, Pedro (coords.) (2014): Crisis, empleo e inmigración en España. Un análisis de las trayectorias laborales. Bellaterra: Universitat Autònoma de Barcelona, Servei de Publicacions.
ALÓS, Ramon (2014): “Menos empleo y más precariedad”, en Fausto Miguélez y Pedro López-Roldán (coord.), Crisis, empleo e inmigración en España. Un análisis de las trayectorias laborales (pp 67-108). Bellaterra: Universitat Autònoma de Barcelona, Servei de Publicacions.
LÓPEZ-ROLDÁN, Pedro; MIGUÉLEZ, Fausto (2014): “Modelo de análisis y metodología de la investigación”, en Fausto Miguélez y Pedro López-Roldán (coord.), Crisis, empleo e inmigración en España. Un análisis de las trayectorias laborales (pp 15-66). Bellaterra: Universitat Autònoma de Barcelona, Servei de Publicacions.
MARTÍN ARTILES, Antonio (2014): “Ingresos del trabajo, estratificación y movilidad vertical”, en Fausto Miguélez y Pedro López-Roldán (coord.), Crisis, empleo e inmigración en España. Un análisis de las trayectorias laborales (pp 109-144). Bellaterra: Universitat Autònoma de Barcelona, Servei de Publicacions.
MIGUÉLEZ, Fausto; GODINO, Alejandro (2014): “¿Movilidad territorial y sectorial como respuesta a la crisis?”, en Fausto Miguélez y Pedro López-Roldán (coord.), Crisis, empleo e inmigración en España. Un análisis de las trayectorias laborales (pp 221-270). Bellaterra: Universitat Autònoma de Barcelona, Servei de Publicacions.
MIGUÉLEZ, Fausto; LÓPEZ-ROLDÁN, Pedro (2014): “Síntesis y conclusiones”, en Fausto Miguélez y Pedro López-Roldán (coord.), Crisis, empleo e inmigración en España. Un análisis de las trayectorias laborales (pp 271-306). Bellaterra: Universitat Autònoma de Barcelona, Servei de Publicacions.
MOLINA, Óscar (2014): “Situaciones de mayor precariedad: desempleo de larga duración, inactividad y empleo informal”, en Fausto Miguélez y Pedro López-Roldán (coord.), Crisis, empleo e inmigración en España. Un análisis de las trayectorias laborales (pp 181-220). Bellaterra: Universitat Autònoma de Barcelona, Servei de Publicacions.
MORENO, Sara (2014): “Trayectorias laborales, género e inmigración: la doble cara de la segregación horizontal”, en Fausto Miguélez y Pedro López-Roldán (coord.), Crisis, empleo e inmigración en España. Un análisis de las trayectorias laborales (pp 145-180). Bellaterra: Universitat Autònoma de Barcelona, Servei de Publicacions.
MORENO COLOM, Sara; ALÓS, Ramon (2016): “La inmigración en España: ¿Una integración con pies de barro?”. Política y Sociedad, 53 (2), 509-528. (DOI: 10.5209/rev_POSO.2016.v53.n2.48312) .