La recerca se centra en l’estat de la salut mental i el benestar emocional de la població jove a Catalunya. Cada cop és més compartida la convicció que en la societat actual promoure la salut mental de les persones joves esdevé una prioritat ineludible. L’impacte de la pandèmia global de la COVID-19 ha exposat encara més les desigualtats preexistents i ha accentuat les necessitats d’atenció i suport emocional, especialment en la població jove. En aquest context, amb tota la seva complexitat i desafiaments, l’informe ens ofereix una visió integral de les interseccions entre les desigualtats socials, el benestar emocional i la salut mental del jovent català .
La recerca exposa les raons fonamentals per les quals la joventut es troba en una posició de vulnerabilitat emocional i psicològica especialment destacada. Aquesta situació s’analitza des de la interacció de diferents factors que configuren l’entorn juvenil, i s’evidencia com l’actual context sociopolÃtic ha aguditzat aquesta fragilitat. Ho fa, a més, prenent en consideració no només els aspectes clÃnics i epidemiològics del benestar emocional, sinó també altres variables com les ambientals, socials i culturals, que configuren l’experiència emocional i psicològica de les persones joves.
Data inici: 01/09/2023
Data fi: 31/12/2023
Finançament: Generalitat de Catalunya, Agència Catalana de la Joventut
Investigadora Principal: Mireia BolÃbar
Publicacions:
BolÃbar, Mireia & Padrosa, Eva (2024). Salut mental, joventut i desigualtats. Una mirada integral al benestar emocional de la població jove de Catalunya. Col·lecció Aportacions, núm. 67. Generalitat de Catalunya.