El gir digital en les arts: etnografies de pràctiques artístiques – DIGART

El gir digital en les disciplines artístiques ha resultat en la progressiva substitució professional i acadèmica dels instruments analògics pels digitals. I les maneres de treballar de les professions artístiques s’han anat transformant.

El gir digital constitueix un procés d’institucionalització de pràctiques socials noves: els currículums formatius canvien, els programes informàtics de moda també, i apareixen nous productes digitals, en forma de diagrames, models i renders.

La pregunta de recerca és: Com el gir digital en la formació artística ha canviat la manera de projectar, construir i imaginar dels artistes professionals ja experts?

L’objectiu general del projecte és identificar els canvis provocats pel gir digital en la pràctica artística de professionals consolidats. Compararem el discurs i les pràctiques de fotógraf@s, arquitect@s, editor@s de cinema, dissenyador@s, coreógraf@s, compositor@s musicals, reconeguts en el seu camp i vinculats a escoles o centres d’educació superior artístiques, de dues generacions diferents, la major educada en l’analògic, l’altra en el digital.

Data inici: 01/09/2023
Data fi: 31/08/2026
Finançament: Ministerio de Ciencia e Innovación
Referència:  PID2022-140814NB-I00
Investigadora Principal: Dafne Muntanyola Saura
Equip: Miquel Fernández González, Fernán del Val Ripolles
Col·laboradors: Agnès López, Rubén Gutiérrez del Castillo, Gloria Romanello, Marc Barbeta, Alger Sans, Eduardo Leste, David Kirsh, Irina Casanovas

Pàgina web del projecte: https://webs.uab.cat/digart/

Aquesta entrada ha esta publicada en General, Línies de recerca, Ocupació i transformacions en el mercat de treball, Projectes en curs, Projectes en curs, Projectes en curs, Projectes I+D, Recerca, Tots. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.